КАЛЕЙДОСКОП

Българи пристигат като сезонни работници във Франция…

14 май 2020

 

Блокирани българи на летището Шарл де Гол в Париж
73-ма български граждани бяха задържани на парижкото летище "Шарл де Гол" при опит да влязат във Франция. Те са сезонни работници. Кацат във френската столица на 5 май. През първите 12-14 часа на летището сънародниците ни не са имали достъп до вода и храна, а телефоните им са били иззети.
Сигнал за случващото се подава Хюлия Адемова от Дулово, която дълго време няма връзка с майка си.
Българският консул в Париж Милена Узунова подчерта по bTV, че тази сутрин предстои полет, който да прибере българите у нас. По думите ѝ френските гранични власти са поискали от авиопревозвача, довел пътниците във Франция, да ги върне обратно в България, тъй като не отговаряли на условията да влязат в страната.
"Многократно разговарях с представител на групата. Вчера ги посетихме на място. Становището на властите е, че те не са успели да предоставят достатъчно доказателства. Самите ни сънародници признават, че някои от тях идват за първи път или са тук за втори летен сезон", обясни Узунова.
По думите ѝ ако някой от българите реши да не се връща у нас, то никой не може да го накара да се качи на самолета, но може да има санкции от страна на Франция, защото не са изпълнили условията да влязат в страната.
https://dnes.dir.bg/intsidenti/blokiranite-balgari-na-letishteto-v-parizh-byahme-bez-hrana-i-voda-v-parvite-12-chasa