АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Забраната за туристически пътувания ще отпадне на 13 май

12 май 2020

 

Забраната за пътуване с цел туризъм в България ще отпадне на 13 май. Това съобщи министър Николина Ангелкова, цитирана от "Нова телевизия". Заповедта бе издадена на 17 март с валидност до 13 април с мотива, че не може да се разчита само на добрата воля, за да се прекратят пътуванията зарази заразата с коронавирус. Преди да изтече, забраната бе удължена за времето на извънредното положение, което изтича на 13 май.
 
"От 13 май с отпадане на извънредното положение ще отпадне и моята заповед, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм. С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията", обясни министърът на туризма.
 
Концесионерите на плажове ще получат компенсации от държавата, за да не събират такси за чадъри и шезлонги това лято, обявява още Ангелкова. Някои от тях обаче не желаят да пуснат плажните принадлежности безплатно и настояват за диалог и ясни критерии как да приемат летовници, допълни тя.
 
"Това, което сме предложили, с оглед на индивидуалността на всеки един плаж и затова, че всеки е със собствената си специфика, сме дали правна възможност концесионерите или наемателите да могат да получат до 100% опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Само обаче ако предложат безплатни плажни принадлежности", обяснява тя.
 
Тези, които искат да имат възможност за намаление на концесионното възнаграждение, например на 50% или 20%, задължително трябва да намалят реципрочно цените на плажните принадлежности, уточни още Ангелкова.
 
По-рано днес лидерът на НФСБ и партньор в управляващата коалиция предложи с 50% намаление на концесионната такса за плажовете. То е записано във внесен в парламента от НФСБ законопроект за промени в закона за извънредното положение, в който се предвиждат компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите.
Татяна Димитрова
https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/05/07/4063771_zabranata_za_turisticheski_putuvaniia_shte_otpadne_na/?ref=home_NaiNovoto