АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Министерството обяви датите на изпитите след 7 и 12 клас

05 май 2020

 

Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни, а националното външно оценяване (НВО) за 7 клас - на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет днес.


На 2 и 4 юни ще се проведат и ДЗИ по желание, те ще започнат в 8 и 14 часа. На 2 юни сутринта - по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед - по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта - по биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед - по английски език.


На 5 юни ще е изпитът за придобиване на професионалната квалификация по практика.
 
По електронен път учениците до 29 май ще получат служебни бележки за явяване на изпитите.
 
Зрелостниците, които не се явят в началото на юни, ще могат да се явят на следващата сесия на 27 и 28 август.


Как ще се проведат изпитите


Изпитите ще се проведат от 9 часа в повече на брой стаи, във всяка ще има по 10 деца и по един квестор. Ще има и камери.


Ще се избягват струпванията на родители и ученици, ще бъдат отворени повече от един вход, ще има строги мерки за дезинфекция, лични предпазни средства, отстояние на метър и половина. Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителя, каза министърът.


За седмокласниците, които в момента на изпита са под карантина заради контакт със заболели ще се осигури възможност за провеждане на изпита след изтичането й, увери министърът на образованието. "До преди 2 дни карантинираните бяха 14. Ако има болни деца, ще вземем най-благоприятното решение за тях, така че да не бъдат ощетени. Не е подходящо провеждането на втори изпит заради няколко деца", обясни Вълчев.


Какво отпада от изпитите


За дванадесетокласниците в ДЗИ по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Никола Вапцаров, както и с "Железния светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов, каза Вълчев.


"Обучението в електронна среда постигна резултатите си и няма пречка да бъдат включени малка част от темите в него. Ученето е в резултат на взаимодействие с учителите, но и самоподготовка. Ако някои не са стигнали до последната тема, имат един месец да го направят", обясни той.


"Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони", посочи той.


За седмокласниците по български език и литература няма да бъдат включени въпроси за сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, както и творбите "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов, "По жицата" на Йордан Иовков, "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Пейо Яворов и "По жътва" Елин Пелин. Те ще се изучават, но няма да са включени в изпита. По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници, обяви Вълчев.
 
Няма да има промяна при изпитите по проверка на способностите за профили и професии в областта на изкуствата и спорта. Датите и организацията остават същите.
 
Министерството на образованието предлагатази година националното външно оценяване след 4 и 10 клас да не се провежда, повтори Вълчев. "Ще се направи диагностика следващата учебна година. Няма да бъде за всички училища. Няма да се пишат оценки в удостоверения и няма да се оценяват училища и учители въз основа на това оценяване. Това е извадка. Това е възможност за нас да подбираме по-различна организация за провеждането на изпита, включително и в електронна среда", обясни министърът.


Как ще приключи учебната година


Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда. "Променили сме наредбата за оценяването така, че с две срочни оценки да се оформи срокът за учениците", обясни Вълчев.


Ще бъдат направени изключения за присъствието в училище за други дейности, но индивидуално. "Принципът, който избрахме, е да се върнат учениците за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда, и най-чувствителните изпити", каза още той.


В училищата ще се влиза и за оформянето на оценките на учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за повишаване на оценките на учениците в 12 клас. "Всички тези дейности ще се провеждат при прилагане на всички противоепидемични мерки и завишени мерки за дистанция и дезинфекция", посочи министърът.


Лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности, което ще бъде вариантът за диференцирано отучване за тези, които не са били ефективно включени или изобщо не са били включени в електронното обучение, обяви Вълчев. Преценката за това ще бъде направена от учителите.


Кандидатстване в университетите


Само с 4 дни ще се забави получването на дипломата за зрелостниците. Няма да има никакъв проблем за кандидатстване във висшите училища в страната и в чужбина, увери Вълчев. Провеждането на балове не се препоръчва на този етап.
Видка Атанасова
https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2020/05/05/4062744_ministerstvoto_obiavi_datite_na_izpitite_sled_7_i_12/