АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

България и 11 държави искат авиокомпаниите да обезщетяват не с пари, а с ваучери

30 април 2020

 

 
Еврокомисията да отмени правилата, задължаващи авиокомпаниите да плащат пълни обезщетенията за отменени полети - това искат дванадесет държави, сред които и България, съобщава агенция "Ройтерс".


Предложението им е вместо това авиолиниите да имат право да дават ваучери за пътувания занапред.


Авиокомпании в цяла Европа, сред които "Луфтханза" и KLM, поискаха помощи от държавите, след като кризата с коронавируса ги принуди да отменят масово полети и промяна скоро не се очаква.
 
Транспортните министри на Белгия, България, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия поискаха Брюксел временно да промени правилата. В свое общо изявление, цитирано от "Ройтерс", те настояват това да се случи спешно.


Ваучерите, за които става въпрос, трябва да са валидни за определено време и потребителите да имат право на парично обезщетение, ако не ги ползват до края на този период. Трябва да има и защита за потребителите в случай на фалит на компанията.


Такова решение би помогнало на фирмите, които се борят с недостиг на пари в брой, а в същото време би защитило и правата на клиентите им.


Днес транспортните министри трябва да проведат онлайн заседание, към което да се присъединят и колегите им от Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн.
https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/04/29/4060955_bulgariia_i_11_durjavi_iskat_aviokompaniite_da/?ref=rss