ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Триумф на Едмонд Назарян в Рим

26 февруари 2020

 

Сигурно когато на не един и двама от страстните привърженици на спортните битки им се каже „борба”, то те изпитват особена тръпка. В този спорт успехите на България през годините са много на брой.
Какво учудващо има в това да очакваш победа на български борец на престижен спортен форум, при това победа и на самия финал? Вълнуващо е да чуеш и родния химн, изпълнен в негова чест.
И това е така защото този спорт в България го възприемаме като национален. Десетилетия наред той е емблема на спортните постижения на страната ни.
Времената се менят. Страните развиват различни спортове. По различен начин се влагат в развитието им. Конкуренцията се изостря.
Географията на успешните нации в спорта „борба” в световен план също се променя. Днес тя насочва към силното представяне на Русия, Иран, Япония, Грузия, Азербайджан, Турция, САЩ…Сред лидерите е и България.
Всеки триумф има особена цена. Европейски и световни шампиони трудно защитават позициите си. Променят се категории. Някои от тях са определени за олимпийски, други – не.  
Наскоро Едмонд Назарян в кат.55 кг., класически стил, донесе на страната ни тройна радост: хиперталантливият младеж се окичи с европейска титла при мъжете.
На първенството на Стария континент в Рим Назарян триумфира на върха. Във финала постигна успех срещу европейския шампион. 18-годишният младеж взе титла… при мъжете.
Едмонд Назарян реализира смайващо 3 в 1: първи Евро шампионат при мъжете, веднага – злато, триумф във финал срещу европейски шампион.
Малко е да се каже, че той спечели финала. Направи го срещу… действащия шампион. Със 7:4 Назарян надделя над Колобоев - представител на най-силната школа в борбата в света днес – руската.
Радостта на приятелите на борбата в България нямаше предел още след спечеления ½ финал. Назарян изтръгна драматичен успех срещу много силния представител на Азербайджан Елданиз Азизли.
До ½ финала той нямаше особени проблеми. На ¼ финал победи с 14:2 точки за по-малко от 2 минути италианеца Джовани Френи. Италианецът е сребърен медалист за юноши от Евро 2018.
Срещу азера Едмонд изоставаше с 0:5 точки. Към края на схватката той изравни до 5:5, което бе напълно достатъчно за успеха. В последните секунди на борбата той тушира азера, който е световен и европейски шампион от 2018 година.

Във финала в спор за златото Назарян излезе срещу двукратния еврошампион Виталий Колобоев, който на  ½ финала победи с 5:2 точки грузинеца Нугзари Цурцумия, също световен шампион.
Попитаха го след триумфа: „Ти знаеше ли, че това са толкова именити състезатели?”. Младият талант отговори: „Знаех. Като малък съм ги гледал. Казах си, че един ден трябва да ги „хвана” тези борци…”
И допълни бързо: „…Този ден дойде на Европейското първенство в Рим”.
Интересно е как младежът съумя да се събере, преобрази и направи този феноменален обрат в ½ финала… Подобен обрат трудно осъществяват дори шампиони с опит. А той го направи! Кръвта вода не става.
Емоцията е изключителна, не мога да я опиша с думи. Баща ми бе целият в сълзи и като го видях, започнах да се питам какво съм направил. Защото да станеш шампион при мъжете, е нещо наистина голямо”, сподели Едмонд.
Мечтите стават реалност. Само така можем да обобщим случилото се в Рим. Ако силно желаеш, упорито си се трудил и се преборваш за тях.
Синът на изключителния световен и олимпийски шампион Армен Назарян прославя България в борбата днес. Баща му е редом с него в тренировките. Армен Назарян е треньор на националния отбор по борба.
Триумфът на Едмонд Назарян в Рим е първо злато за българската борба при мъжете на престижен спортен форум от този ранг от няколко години насам.
А той продължава да мечтае. „Моето желание е да спечеля още много медали в този спорт, така че тепърва ще има поводи за радост”, заявява Едмонд.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”