ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Ротердам

13 февруари 2020

 

В календара на топ звездите на професионалния тенис няма дълга пауза през сезона. След един турнир – следва друг. За Григор Димитров след Аустралиен Oпън следваха участия в турнирите в Монпелие и Ротердам.
Сезонът започва за топ елита на професионалния тенис реално в Австралия. Като кулминацията е Аустралиен Опън. Турнирът е с ранг на един от четирите най-големи Grand Slam турнири.
До успех в турнирите на Grand Slam стигат единици, извън голямата тройка легенди Джокович, Надал, Федерер, само някои тенисисти…и не от топ 20, а тенисисти…и от топ 10.
Григор Димитров има много добри спомени от Австралия. През 2017 той направи забележителен 1/2 финал в Мелбърн с действащата на корта легенда на световния тенис – Рафаел Надал.
Испанецът изтръгна успеха след невероятна драма в 5-сетов мач, продължил за статистиката точно 5 часа и 1 минута. Григор загуби с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6. Сътвори феноменално представяне, което се помни с години.
Тогава Григор изигра най-дългият и несъмнено най-зрелищен мач в кариерата си, до момента, както написаха медии. Българинът бе без титла от  Grand Slam, Надал вече имаше 14…
През 2020 българинът не съумя да повтори най-доброто си представяне на зеления континент. Загуби във втория кръг. Противникът бе от непретенциозните – американец извън топ 50. Американецът Пол изигра своя мач на турнира именно срещу Григор. 80-ият в ранкинга триумфира в маратонски трилър след 6:4, 7:6(6), 3:6, 6:7(3),7:6(3).
Българинът направи зрелищен обрат от 0:2 сета и до 2:2 и след 4 часа и половина игра няма как да се сърдим, че не можа да затвори мача. Толкова много енергия бе изразходвана на корта…
В Ротердам той замина след претърпяни разочарования и в Мелбърн, и в Монпелие. Във френския Монпелие, непосредствено след Мелбърн,  българинът приключи участието си на турнира още след втория кръг след стряскаща загуба на старта от французина Грегоар Барер 7:6(4), 4:6, 5:7.Барер няма класата на Монфис, Манарино, Пер, но…
Стряскаща може да е или да не е точната дума, въпрос на интерпретация на изпъстрения с пробиви мач, при положение, че сервизът и ретурите са основни елементи, с които се определя играта на корта.
И на двамата на корта ретурите вървяха, сервисите – по-скоро не. С представянето си на турнира в Монпелие българският тенисист остави съмнения накъде… ще поеме през сезона в ранкинга.
В Ротердам турнирът бе от ранга ATP 500. Българинът щеше да види като участници в спор за трофея не 3-4 звезди от топ 20, а 8-9, като сред тях и две-три звезди от топ 10…
Още в първия мач в Ротердам българинът се изправи срещу изгряваща звезда на световния тенис Денис Шаповалов. Канадецът с руски корени напусна корта победен с 3:6, 6:7(3).
Преди турнира канадецът бе класиран с 6 позиции по високо в ранкинга от Григор. В този смисъл успехът срещу него е голям плюс за българина. Направи впечатление спокойствието, с което Димитров изигра мача.
Канадецът реализира няколко фантастични изпълнения – и на сервиз, и на ретур, но и смайващи грешки, удря в ярост в корта ракета и изнервен напусна победен накрая. Някой ехидно откъм социалните мрежи констатира, че той напомни за младия Григор Димитров.
Наистина Григор Димитров не само изигра много солиден мач. Не загуби самообладание и не изпусна контрол върху играта, дори когато в един момент във втория сет първият сервиз престана да работи.
И така българинът удвои интереса ни как щеше да продължи да се изявява в турнира. Логично е, 28-годишен той да прояви и проявява повече спокойствие, хладен ум и пресметливост в играта. Естествено, може би някои чужди негови почитатели да искат да виждат различен Григор, но на него остро му трябват днес резултати…
Григор Димитров щеше да играе отново с канадец…и втория си мач в Ротердам. И отново срещу тийнейджър. И отново срещу изгряваща звезда. И отново…срещу непредсказуем, ексцентричен, коварен съперник – Феликс Оже Алиасим. 19-годишният тенисист стигна до мач с българина след труден успех с 6:3, 1:6, 6:3 срещу германеца Ян-Ленард Щруф.

Преди Ротердам, Димитров и Оже Алиасим, съответно 22-и и 21-и в ранкинга, се бяха срещали само веднъж. През юни 2019 канадецът победи българина с 6:4, 6:4 на турнира на трева в „Куинс”.
 
Двамата направиха в Ротердам по-скоро силен мач - и за нивото на турнира, а и за тениса, който днес предлагат. Канадецът спечели с 6:4, 6:2. Григор реализира рибрейк в първия сет. Сет и половина той поддържаше равновесие на корта.
 
Сблъсъците с двамата млади канадци в Ротердам показаха, че тенисът много бързо се развива. Младите бързо прогресират. Налага се тенис с много бързина, вариативност, силен и стабилен първи сервис.
 
И както признаха специалисти, Оже Алиасим има потенциал и много скоро може да влезе и в топ 10. Григор Димитров имаше известни колебания най-вече в края на мача. Тези сблъсъци реално се решават от две-три разигравания по хода на срещата.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”