ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Цигуларката Лия Петрова се представя в България

28 януари 2020

 

В началото на 2019 тя поздравява софийските симфоници. Първите дни на 2020 отново излиза на сцената тук.
Симфоничният оркестър на БНР чества годишнина. Солист в празничната програма е цигуларката Лия Петрова. С диригентската палка в концерта на Симфоничния оркестър е Пламен Джуров.
В концерта през 2019 звучат рядко знакови произведения от три епохи. Изпълняват се „Токата” от Димитър Ненов, оркестрирана от Иван Стайков, симфония от френския композитор Цезар Франк и 5-а симфония на Моцарт. Специално за събитието пристига изключителната млада цигуларка.
Пред медии виртуозната цигуларка уверява, че ще се стреми да представи „свеж и младежки прочит на Моцарт”.
 
Талантливата българка по особен начин цени музиката на великия австриец. „Тази музика е страшно весела, тя винаги е позитивна. Надявам се да успеем да реализираме това на сцената, казва Лия.
 
Представянето пред родна публика носи много настроение и вълнение. За всеки млад изпълнител то е много индивидуално. Трудно е да се изрази, то се изживява.
Лия Петрова се е изявявала на различни световни музикални сцени. България тя цени особено. „В България публиката е страшно топла и приветлива”, казва изпълнителката.
Израстването и като музикант е устремно. На 8 години е наградена с медал „Моцарт”. Получава и отличието „Май-младият артист на ЮНЕСКО”.
В медии се отбелязва, че тя свири като камерен музикант на престижни европейски фестивали.
Учи във Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия, при проф. Петру Мунтеану. През 2010  учи в Музикалния колеж „Кралица Елизабет”.
Музикант с блестяща музикантска кариера, Лия я е носител е на първа награда от Международния конкурс „Карл Нилсен” в Дания.
В България също скоро забелязват и оценяват качествата й. Тук тя  получава тук приза „Млад музикант на годината”. Наградата се връчва се на класирания най-напред в анкетата на слушателите на предаването „Алегро виваче” по „Хоризонт”.
Младата цигуларка е предпочитан партньор на камерни ансамбли. Работи с големи музиканти като Рено Капюсон, Юрий Башмет, Марта Аргерич, Миша Майски и др.
В разгара на лятото на 2016 младата българска цигуларка свири заедно с прочутия виолончелист Миша Майски и известната аржентинска пианистка Марта Аргерич. Концертът се провежда в рамките на Музикален фестивал, организиран от големия моден дизайнер Пиер Карден, в близост до замъка Лакост, Южна Франция.
Уважава българските фестивали. Представя се на Аполония 2019. На празниците на изкуствата Аполония свири дуо с пианистката Виктория Василенко. Камерният концерт преминава под мотото: „Празник на струнните инструменти”.
На Аполония публиката аплодира представените от музикантките избрани творби от Бетовен, Моцарт, Сен-Санс и Бритън.
В медии се отбелязва развитието на талантите. Едно време – дарования, днес – елитни артисти. Израстването на Лия и Виктория от талантливи изявени деца до елитни артисти се оценява като комплимент за двете български школи - цигулковата и клавирната.
Изявата на Лия  на Аполония не е и първото и представяне на реномиран музикален фестивал у нас. Тя излиза на сцената на зала „България” в София и при закриването на 47-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици”(2016). На фестивалната сцена тя свири с Екатеринбургския младежки симфоничен оркестър. Изпълнява цигулковия концерт на Чайковски.
През 2017 тя е поканена за участие с оркестрите на Хелзинки, Осло, Копенхаген. Планира рецитал в престижната „Уигмор хол” в Лондон, разбираме още от медиите.
През 2020 тя е на сцената на НДК. Участва в празничния новогодишен концерт, изнесен от Фестивален симфоничен оркестър. Заедно с нея е виолончелистът Михаил Петров. В концертната програма звучат произведения на Й.Щраус, Офенбах, Сен-Санс, Сарасате, Попер и др.
Прииоткриваме леко завесата с плановете. Предстоят и запис във Франция на нов албум, както и солистични изяви с оркестри у нас и по света.
Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”