АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Кристалина Георгиева настоя да се намали неравенството, като се вдигнат данъците за богати

27 януари 2020

 

 
Правителствата по света трябва да обмислят увеличаване на данъците на най-богатите членове на обществото, за да се преборят с неравенствата. Това посочи вчера управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Си Ен Би Си.


Неравенството е станало "едно от най-сложните и мъчителни предизвикателства в световната икономика" през последното десетилетие, отбелязва Георгиева в блог на МВФ.


Ръководителят на международната организация обаче изразява оптимизъм, че политиците имат силата да постигнат истинска промяна въпреки политическите трудности и да въведат реформи.
 
На първо място, правителствата трябва да преоценят мерките си и да обмислят прогресивно подоходно данъчно облагане, посочва тя.


МВФ отдавна призовава за прогресивно данъчно облагане и през 2017 г. го посочи като един от трите ключови метода за борба с неравенството.


Друг начин за борба с този проблем е "бюджетиране, съобразено с равенството на половете", допълва Георгиева. Това е стратегия за постигане на равенство между мъжете и жените, при която се поставя акцент върху събирането и изразходването на обществени ресурси съобразно тази цел, според ЕС. То може да се прилага на ниво централни или местни власти и да включва мерки като преструктуриране на бюджети и политики или увеличаване на участието на жените в бюджетния процес.


Роля трябва да играе и разходната политика, например чрез насочването на средства към области като образование, здравеопазване и пенсионни системи. Това може да допринесе да се намали неравенството в разпределението на богатството, допълва Георгиева. /БТА
https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/01/09/4014079_kristalina_georgieva_nastoia_da_se_namali/