ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Австралийската звезда в кариерата на Григор Димитров през 2020

14 януари 2020

 

Паметен успех на България на старта на „ATP cupв Австралия
2020 започна за топ-тенисистите в света с изяви в отборния турнир „АТР къп”. Турнирът се провеждаше на кортовете на няколко австралийски града. Отборите се представяха със звездите. Лидерите в тимовете, класираните най-напред в ранкиинга, по регламент излизаха един срещу друг.
Турнирът започна шеметно за България. Българският тандем Григор Димитров – Александър Лазаров сътвори зрелищен мач в карето. Изтръгна успех срещу фаворита Великобритания.
Съгласно регламента, България попадна в една група с Великобритания, Белгия и Молдова. Играеха се по два сингъла и едно каре в един ден. След срещите в групите, победителят продължаваше напред в турнира.
Излишно е да се казва, че фаворити преди старта за излизане от групата бяха Великобритания и Белгия. България разчиташе на топ звездата Григор Димитров и на няколко млади момчета, класирани много назад в ранкинга.
За Григор Димитров турнирът бе и двойно предизвикателство: завръщане в игра за националния тим и старт на нов сезон. В предходния той се завърна на корта след контузия и имаше известни колебания в играта.
Пред медии още преди турнира звездата не скри, че ще се стреми да пази тялото си и да редуцира броя на турнирите, в които участва.
За България стартът в „ATP къп” бе срещу големият фаворит в групата Великобритания. Реално се очакваше достойно представяне. И ако…
И ако успехът на Григор Димитров срещу Даниел Еванс изглеждаше като задължителен, с оглед на ранкинга на тенисистите, то…крайният успех…победа в мача, минаваше през победа в карето. А това бе…мечта.
И те я постигнаха. Мечтата стана реалност. Тандемът Григор Димитров – Александър Лазаров сътвориха чудото.
Как ако не чудо можем да характеризираме техният успех срещу тенисисти, които са класирани 22-и и 23-и в ранкинга при тандемите – Джейми Мъри и Джо Солсбъри.
Излишно е да напомняме, че Григор Димитров няма практика да играе карета. Рядко го прави в турнирите от ATP. Как да очакваме и негов висок ранкинг при каретата.
В много зрелищен мач българите смаяха в Австралия … публика и специалисти. Поднесоха голямата изненада на деня. Може би и на турнира. Спечелиха карето с 7:6(5), 6:7(2), 11:9.
Успехът е двоен страйк (двоен удар) за българската звезда в професионалния спорт. Преди карето, той направи… зрелищен обрат срещу Дан Еванс.Григор Димитров е №20 в света, в ранкинга днес, британецът е №42. Сблъсъкът на корта обаче бе много оспорван.
Мачът в сингъла срещу Еванс започна за Димитров инфарктно. Тенисистът инкасира 3 пробива и отчайващо 2:6, в първия сет, но не се предаде. Стабилизира играта си.
Във втория сет българинът вдигна рязко нивото. Реализира първата си възможност за пробив. След което той взе и сервиз гейма си. Появи се надежда за обрат…
Напрежението на корта обаче не намаля. Димитров не съумя да задържи пробива преднина. Допусна нов пробив в своя сервиз гейм за 4:5. Последва дълъг и сложен гейм, който… той затвори за 6:4.
След шеметно начало и пробив в третия сет, Димитров поведе с 3:0. В този момент българинът вече летеше на крилете на вдъхновението към победата. Постигна още един пробив и с гейм на 0 приключи за 6:1.
България изравни резултата 1:1 победи срещу Великобритания. Камерън Нори преди това очаквано, но не и без сериозна съпротива, победи Димитър Кузманов с 6:2, 3:6, 6:2.
Изходът от мача щеше да се реши в срещата в карето…Григор Димитров взе единственото правилно решение: промени състава на карето. Застана на корта заедно с Александър Лазаров. И българите спечелиха шампионски тай-брейк, след като отразиха 2 мач-бола. Уникално.
Българските тенисисти показаха дух, самочувствие, хладнокръвие…Лазаров завърши последната точка с минаващ удар. През този ден той предложи  изключително силна игра.
Цялата резервна скамейка тутакси се изсипа на корта в прегръдки и изблик на бурна радост. Трикольори се вееха на трибуните. Резервите плачеха. Часовникът показваше към 3.00 след полунощ, австралийско време.
В медии точно оцениха постигнатото: исторически успех за българския тенис.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
P.S. След успех с 2:1 над Великобритания, с нова победа с 2:1 срещу Молдова и загуба 1:2 срещу Белгия, България приключи „ATP къп” на 9-о място. Уникален резултат, ако е съотнесен и с ранкинга на участниците. Турнирът е с ранг на световно първенство.