ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2019: незабравима година за българските зимни спортове

07 януари 2020

 

 
Биатлонистът Владимир Илиев Спортист №1 на България за 2019 г.
 
Триумф на Владимир Илиев на световното първенство по биатлон
 
Сребърният медал, извоюван от биатлониста Владимир Илиев на световното първенство в Йостерсунд през 2019, в дисциплината 20 км., реално е голям триумф… за българския спорт.
 
Никога в историята на мъжкия биатлон у нас преди 2019 наш спортист не е извоювал медал от световно първенство.
 
"Не могат да се опишат емоциите , които преживяхме по време на състезанието, каза легендата Екатерина Дафовска, председател на БФБ. „Огромна благодарност на Владо, треньорите Захаров и Панков, на невероятният ни ваксмайсторски екип”. 
 
С постигнатото през сезона и от Красимир Анев, и от Владимир Илиев, България спечели признание. Страната оставя дълбока следа в историята на този спорт.
 
Конкуренцията в биатлона е изключителна. Звезди като нямат ден - остават извън топ 10.
 
Биатлонът е много коварен спорт. Не само вятърът и метеорологичните условия влияят върху резултата. За психиката на биатлониста, словестни престрелки в медии, работа на ваксмайстори…дори не отваряме дума.
 
Изтегля се предварително жребий за стартовия номер. И по 20 километровото трасе с четири серии от по 5 изстрела стрелби, в случая, до последния момент изненадите са не възможни, а стресираща състезателя реалност.
 
В тази ситуация българският биатлонист реализира зрелищен успех. С направени 19 от 20 точни изстрела, Владимир Илиев извоюва място на подиума, като постигна накрая време от 53,51 мин.
 
По трасето и на финала той изпревари с 0,4 сек. Т.Бьо от Норвегия. „Имах ден”, каза кратко Илиев. „И стрелбата се получаваше, и бягането”. „И се получи такъв резултат, за който дори и не съм си мечтал”, допълни биатлонистът в изказване за медиите.
 
Владимир Илиев не просто бе много бърз по последната обиколка.Пропусна напред само изключителния този ден Пфайфер от Германия, реализирал време от 52,42 при 20 от 20… точни изстрела.
 
По последната обиколка българският биатлонист водеше битка за подиума с топ лидери в този спорт като Тарей Бьо, Самуелсен, Гараничев. И я спечели. И, при това, срещу тримата.
 
След като изключителните през сезона Йоханес Бьо и Логинов нямаха ден, направиха по три пропуска от огневия рубеж, Норвегия и Русия залагаха на успеха по дистанцията именно чрез Т.Бьо и Гараничев. Не се получи.
 
Ако някой бе казал на старта на състезанието, че български биатлонист, не само ще се класира много напред, ами ще изпревари и целия отбор… на Норвегия и Русия, сигурно той би предизвикал иронична усмивка.
 
Състезанието обаче убеди, че биатлонът е непредсказуем спорт. И времето беше променливо. Постигнатото от Илиев… е феноменален успех, уникално състезание.
 
По трасето Владимир изпревари със ските и Т.Бьо, и Гараничев, които, също имаха само по един пропуск в стрелбата по дистанцията като него…
 
Най-добрите български биатлонисти от години Красимир Анев и Владимир Илиев не правят топ удари сега. Имат няколко класирания в топ 10 и в стартовете за Световната купа, през олимпийския сезон(2018).
 
На ОИ в Пьончанг обаче биатлонистите ни нямаха успех. Обяснения разни. Напрежението изключително. Там те останаха далече от медалите. И от топ 10.
 
През 2019 те взеха своя голям реванш. Пред медии. Пред публика. Пред самите себе си.
 
Не можем силно да се сърдим…за неуспехи. Специалистите са наясно, че сигурно 20-ина топ биатлонисти претендират за подиум във всяко състезание през сезона.
 
2019 ще остане за години напред уникална година за българския биатлон: Красимир Анев – европейски шампион; Владимир Илиев – със сребърно отличие от Световно първенство.
 
По трасето се пусна …и трикратният олимпийски шампион от ОИ от Пьончанг Мартен Фуркад от Франция. Класира се едва 39-и…Разстроен, замисли се и за отказване от следващи стартове.
 
Легендарният френски спортист даде в този старт само 16 точни изстрела от 20 …И направи бягане с време 5,46 мин. по-слабо от победителя Пфайфер, но с… 4,38 мин. по-слабо от това на Владимир Илиев.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
Заб. Материалът излезе в „Родина” през 2019 г.