КАЛЕЙДОСКОП

Дипломатическа офанзива на македонските политици

18 октомври 2019

Дипломатическа офанзива на македонските политици в решаващата седмица за европейското бъдеще на страната

 

Северна Македония живее една от най-важните седмици от нейното съществуване като независима държава. Вниманието на цялята  общественост в страната е насочено към Брюксел, където вече от вчера се провеждат преговори на високо равнище във връзка с решението за определяне на дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз за Северна Македония.

По този повод министърът на външните работи на Северна Македония, Никола Димитров замина за Брюксел още вчера и говореше пред новия състав на Комисията по външни работи на Европейския парламент. Той подчерта, че тази седмица е историческа за Северна Македония и че страната силно се надява Съвета на ЕС да вземе дългоочакваното и заслужено историческо решение за започване на преговори със Северна Македония.

Днес в европейската столица пътува и заместник премиера по европейските въпроси, Буяр Османи, който ще проведе срещи с европейските политици. Утре в Брюксел ще пристигне и премиерът Зоран Заев, който в четвъртък преди началото на срещата на Съвета на ЕС, ще проведе среща с премиерите и президентите на страни-членки на Съюза.

От друга страна, в Брюксел продължава драмата около постигане на съгласие на всички държави-членки на ЕС за започване на преговори със Северна Македония. Финландия – страната, която понастоящем е председател на ротационното председателство на ЕС, вчера предложи започване на преговори със Северна Македония, а едновременно с това и приемане на нова методология за провеждане на преговори за присъединяване, което е условие изисквано от Франция. Но и това предложение беше отхвърлено от страна на Франция на заседанието на постоянните посланици на страните членки на ЕС в Брюксел, която се състоя снощи.

Македонските медии преди малку събощиха, че Финландия днес е представила ново предложение за началото на преговорите. В него се предвижда отделяне на преговорния процес със Северна Македония и Албания, т.е. предоставяне дата за Северна Македония, а поставянето на допълнителни условия за Албания. Засега все още не е известно как Франция ще реагира на това предложение, както и дали Холандия и още няколко други държави-членки ще се съгласят на отделяне на преговорния процес за Северна Македония и Албания.

Македонският премиер днес заяви, че той смята, че страната ще получи дата за членство. Той подчерта, че Северна Македония няма друга алтернатива освен членство в ЕС и НАТО. По отношение на възможността за провеждане на предсрочни парлементарни избори, ако страната не получи дата за преговори, Зоран Заев заяви, че сега не е моментът за избори, защото икономиката се нуждае от стабилност и предсказуемост.

Зоранчо Маринков, Гласпрес

 

 

 

https://www.glaspress.rs/%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%81/