КАЛЕЙДОСКОП

Към 2/3 от българите в UK са получили статут на уседналост

17 октомври 2019

 

 
70 хиляди и 600 български граждани или 61 процента от живеещите във Великобритания наши сънародници вече са получили статут на уседналост, който ще гарантира правата им като европейски граждани и след Брекзит на 31 октомври. Отхвърлените искания за получаване на този статут са едва 20.
Официалните данни от британското вътрешно министерство бяха съобщени на извънреден брифинг в българското Министерство на външните работи, след като по-рано днес от БСП разкритикува правителството, че не прави достатъчно, за да защити интереса на българските граждани, в случай че Великобритания напусне Евросъюза без споразумение.
Заместник външният министър Георг Георгиев съобщи, че до края на годината предстои провеждането още на 15 информационни срещи с българите на Острова, както и че има готовност при Брекзит без сделка за изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.
„На първо място сме по брой вече получили статут на уседналост българи, съотнесено към общия брой на сънародниците ни във Великобритания. Струва ми се, че това е резултат от една добре свършена работа, с което се надявам, че ще бъдат развенчани много заигравки от вътрешнополитически характер“, каза той.
„Призивът ни към българите е наистина по най-бърз начин да се информират за начините, по които се прави тази регистрация за статут, така че да добият своя статут за уседналост в Кралството, защото в противен случай могат да се сблъскат с някои непредвидени обстоятелства, които биха могли да настъпят. Виждате, че ситуацията се променя доста динамично“, добави Георг Георгиев.
http://bnr.bg/post/101169128/61-ot-jiveeshtite-vav-velikobritania-balgari-sa-poluchili-statut-na-usednalost