КАЛЕЙДОСКОП

За европейската интеграция на Северна Македония

09 октомври 2019

 

 
Tемповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с българските представители в комисията, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 


По думите на Радев октомври може да се окаже ключов в двустранните отношения, защото Съветът на ЕС може да вземе решение за започване на преговори за членство на Северна Македония.


Според президента последната среща на комисията буди безпокойство."Ако можете да гарантирате, че в рамките на оставащия един месец комисията ще реши всички спорни въпроси, включително събития, личности, корекции на учебници, на надписи в музеи и на паметни плочи, на позиции на обществените медии – то българското правителство може да продължи политиката си на безусловна на практика подкрепа за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз", заяви Румен Радев.
 
Държавният глава подчерта, че ако такава гаранция не може да бъде дадена, следва правителството да предприеме екстрени мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Северна Македония като задължително условие за членство. С тази нова позиция следва да бъде запознат и българският парламент.


"Искам да подчертая изрично, че България трябва да продължи да подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Винаги съм настоявал ние да бъдем най-активните застъпници за тази кауза, но при ясни условия", посочи още президентът.


Според него тази коректна позиция ще бъде от полза за ЕС, защото няма да допусне да се внесат нерешени междусъседски проблеми; ще бъде от полза за Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на нейното приобщаване; ще бъде от полза и за България, защото не може тази интеграция да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета.
Видка Атанасова
https://www.dnevnik.bg/politika/2019/09/18/3965358_radev_evropeiskata_integraciia_na_severna_makedoniia/