КАЛЕЙДОСКОП

Българските корени в Алкала де Енарес, Испания

16 юли 2019

 

Второто поколение българи пуска корени в Испания
Учители и ученици от българските неделни училища към асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А.” с председател Деана Иванова, както и родители и гости за пореден път приключиха учебната година с рецитал, песни и традиционното българско хоро.
Празникът беше посветен и на други две светли дати в българския календар: 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, и 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, както и на десетата годишнина от основаването на онлайн радио „Татковина”.
Акцент в програмата беше засаждането на дърво в парка „Прадолонго”, а поздравителен адрес от името на посланика на България в Испания Иван Кондов прочете Десислава Петрова, първи секретар в посолството.
„Идеята за засаждане на дървото „Мелия“ е малко по-дълбока. Бях видяла един пън на отрязано дърво и от него бяха тръгнали издънките, които бяха направили едно дръвче. И си мисля, че ако имаме здрав корен, все ще се намерят „издънки“ – в случая нашето второ поколение, да продължат нашето дело.
Второто поколение са нашите деца, които символично продължават корена ни тук. Благодаря на Асоциация на съседите в Усера „Москардо“, които ни помогнаха изключително по дейностите и разрешителните за засаждане на дървото. Те просто ни бяха дясната ръка“, сподели пред „Нова дума“ Деана Иванова.
187 деца завършиха учебната година в 4-те училища към асоциацията. Всички те получиха своите свидетелства и грамоти за участие в различни конкурси през изминалата учебна година.
Информация: "Нова дума", Испания