АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Правителството одобри договора за F-16 със САЩ

15 юли 2019

 

Правителството одобри договора за F-16 със САЩ, ще струват по-малко от очакваното
 
Правителството даде мандат на министъра на отбраната да подпише договор за доставка на изтребители F-16 и необходимото оборудване, съобщи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов след заседанието на Министерския съвет. Цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1.256 млрд. долара (2.188 млрд. лв. по курса на деня - бел. ред.), каза Запрянов.
 
Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1.2 млрд. долара, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България, ще падне под 1.2 млрд долара (2.09 млрд. лв.). Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. Следващата седмица проектът за договора ще бъде обсъден в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена за одобрение от парламента в пленарна зала.
 
Цялата сума трябва да бъде платена наведнъж. Част от парите ще бъдат емитирани като държавен заем.
 
Цената е по-ниска от началото на преговорите
Цената на покупката се очертава да бъде значително по-ниска тази поискана в началото на преговорите. Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.). Премиерът Бойко Борисов съобщи преди двайсет дни, че САЩ искат два милиарда и 200 милиона лева. Според източници на "Дневник" цената, която българският преговорен екип искаше да постигне е около 2.1 млрд. лв.
 
Правителството е приело доклада, изготвен от преговорните екипи, и дава мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият е за самолет F-16 Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за бойни припаси за самолета, третият за ракети въздух-въздух, последният договор е за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.
В България ще се развива индустриално и самолетният сектор
Освен че Военновъздушните сили на България ще придобият едни нови и качествени самолети, България ще придобие капацитет да започнем развитието на самолетния сектор, добави министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че в хода на преговорите е получено съгласие и това е предмет на споразумението, което предстои да се подпише, за шест позиции за индустриално сътрудничество. Първата позиция е за създаване на базови способности във връзка с хидравличната система. Другите са: Създаване на базови способности за поддръжка за кацане, което включва ремонт и основен ремонт на 25 компонента; Създаване на базови способности за поддръжка на електрическата система; Логистична поддръжка и управление на веригата за доставка, необходими при жизнения цикъл на флотилията F-16 в България, включително проект Viber view; Подкрепа за развитие на национални способности, свързани с безпилотни летателни средства и дронове. Най-важното за мен – подкрепа за изграждане на национални тренировъчни центрове за пилоти и инженери, технически състав за поддръжка, каза Караниколов.
 
Мечтата на ВВС се сбъднала
"Най-после се случи една дългогодишна мечта на военновъздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално", заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. С придобиването на нов боен самолет ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и, не на последно място, самочувствието на българския пилот – той ще се чувства като равностоен партньор, добави ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили.


Борисов обещал, че другите два проекта няма да спрат
Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военновъздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военноморските сили, заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Той се надява в скоро време "да имаме добри новини и за тях".
 
Играчки за авиошоу?
Все още не е ясен пълният списък на въоръжението и оборудването с което ще бъдат купени изтребителите. Намаляването на цената за закупуване на F-16 е за сметка на многофункционалните способностина самолета, каза президентът Румен Радев преди около две седмици. "За да бъде този самолет многофункционален, да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца трябва да се плати. Оттам надолу разликата, която имаме в цената, е за сметка на многофункционални способности, въоръжение, оборудване и оперативна готовност на самолета", каза президентът тогава. Ден преди това в "Панорама" по БНТ Радев заяви, че при сегашната екипировка поръчаните F-16 са "играчки за авиошоу" с минимум ракети въздух-въздух, никакви високоточни оръжия. Радев дори смята, че за атака на цели на повърхността, новите самолети ще са по-слаби дори от руските Су-25.


Локхийд Мартин: Важна крачка към придобиването на F-16 Блок 70
"Локхийд Мартин приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант 
на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Локхийд Мартин и българската индустрия и академичната общност", заяви междувременно Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/07/10/3936531_pravitelstvoto_odobri_dogovora_sus_sasht_za_f-16_shte/?ref=home_mainStory