КАЛЕЙДОСКОП

Гергьовденски събор в Мюнстер

17 май 2019

 

Нишка от корен! Залък от хляб! Глътка от вино! Клонка от цвят! Шепа магия,гайда и танц...

ТОВА Е БЪЛГАРИЯ! 

Желанието ни да съхраним българските традиции, култура и дух ни обединяват. Чувстваме се единни и горди, уверени, че сме силни, само когато сме заедно!

Със силата на хляба, виното, ритъма на танца и Българската носия – тази прекрасна символика на родова принадлежност, ние, ентусиастите от Културно сдружение „Малката България”гр Мюнстер, 
поканихме приятели в Германия да
споделят нашия Гергьовденски събор.

Мирисът на печено агнешко /традиционото ястие за празника/, бъклицата с вино и здравец, народните носии, звукът на гайда, хората и ръченицата подсилиха настроението и  нахраниха душата ни с неповторимата емоция на празника.

В импровизираната програма участваха танцовата група към Германско-българска родителска инициатива „Ян Бибиян”, Мюнстер, танцов състав „Галени моми”, Гелзенкирхен, Танцова група „Китка”, Есен и Танцова група към Българско училище в Падерборн.

Малката Гергана от Харсевинкел ни поздрави със стихотворението “Високи, сини
планини”. Заедно с Теодора пяхме ” Хубава си моя горо”.  Улф Георгиев представи на саксофон народни ритми. 

Зарадваха ни с техните изпълнения пристигналите от Моерс наши приятели гайдари / Иво Джамбазов, Павел Манев, Красимир Куцов старши и Красимир Куцов младши/. Заедно с тях видяхме и
други българи, решили да се включат в емоцията на празника с магията на родопската гайда и да подсилят неповторимото  чувство на гордост, носталгия и принадлежност!

Изградихме и няколко щанда:
щанд за българска кухня и вкусна скара;
щанд с български вина;
щанд със сувенири.

Специално на щанда със сувенири сложихме ръчно изработени кукли на София Георгиева, красиви медальони с българска шевица на Мариана Трендафилова, както и двете красиви народни носии, подарени ни от ДАБЧ.

Катя Василева представи прекрасни картини на тема „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО”. Откриването на изложбата бе под музикалния съпровод на кавал в изпълнение на Борислав Борисов.
Наши гости бяха г- н Вернер Йостмайер - Почетен консул  на България за провинция NRW, Германия, д-р Явуз – председател на Съвета за интеграция, Мюнстер, д-р Георгиус Цакалидис, член на Съвета за интеграция, Мюнстер.

Информация: Катя Бялкова, председател на Културно сдружение „Малката България”, Мюнстер, Германия