КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Парламентът в UK по-скоро иска отлагане на Брекзит…

01 април 2019

 

Великобритания ще поиска отлагане на Брекзит поне до края на юни
Двадесет и девет дни преди Брекзит британският парламент за пореден път гласува какво да прави с Брекзит - това е резултатът от гласуването в Уестминстър.
 
С 412 на 202 гласа депутатите одобриха предложението на правителството да се поиска отлагане, като за него са очертани две възможности.
 
На 20 март те ще гласуват отново за сделката, която вече отхвърляха три пъти и ако този път я одобрят, премиерът Тереза Мей ще поиска от ЕС отлагане на Брекзит от 29 март за 30 юни. Вотът ще се извърши точно преди мартенската среща на Европейския съвет (тоест, на националните правителства на ЕС-28).
 
Ако обаче парламентът отхвърли сделката, премиерът Мей ще трябва да представи ясна цел и съответно срок на удължаването, за да бъде одобрено то от 27-те ѝ колеги.
 
Всяко удължаване след 30 юни ще изисква Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент през май, припомни още кабинетът.
 
Парламентът не иска отлагане, за да търси път напред
С 318 на 302 гласа бе отхвърлено предложението на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин да се отложи Брекзит и да се търси парламентарно мнозинство за друг подход (без да се уточнява срок за това). В него се отбелязваше, че Камарата на общините "решително е отхвърлила споразумението за напускане и рамката за бъдещите отношения", както и предложението за напускане на ЕС без сделка и без уговорка за бъдещите отношения.
Парламентът не иска контрол над дневния ред
С едва два гласа "против" повече - 314 на 312, парламентът отхвърли предложението депутатите да получат контрол над дневния ред, за да дебатират кой подход би получил подкрепа от мнозинството. Също с малко 314 на 311 гласа бе отхвърлена поправка към поправката, която ограничаваше процеса до края на юни и насрочваше Брекзит за 30 юни. Според лейбъриста Андрю Адонис, който е твърдо за оставане в ЕС, неприемането на тази поправка е всъщност добра новина, защото Камарата смята отлагането до 30 юни за недостатъчно и ще поиска по-дълъг срок.
 
Парламентът не иска втори референдум (все още)
85 депутати подкрепиха идеята за отлагане на Брекзит, за да се проведе втори референдум за оставане в ЕС или напускане според условия, диктувани от парламента. 334 души гласуваха против, така че поправката нямаше шанс да мине, въпреки че за нея гласува групата на либералдемократите и 25 разбунтували се лейбъристи.
 
Но предишния път - през декември - когато в Уестминстър бе повдигнат въпроса за втори референдум, подкрепа за него изявиха само 25 депутати, а голяма част от привържениците на идеята за второ допитване коментираха, че времето и способът не са подходящи.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/03/14/3404766_velikobritaniia_shte_poiska_otlagane_na_brekzit_pone/