АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Две формули за пенсиите до 2023 г.

26 март 2019

 

На възрастните ще бъде отпусната по-благоприятната сума
До 2023г. новоотпуснатите пенсии ще бъдат изчислявани по две формули - и по новата, и по старата, като на възрастните ще бъде отпусната по-благоприятната сума. Правната възможност за избор на методиката, по която да се пенсионират българите ще бъде разписана в преходните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, обясни социалният министър Бисер Петков.
Причината за измененията само 3 месеца, след като влезе в сила новата формула, според която се взима предвид осигурителният стаж след 2000г., е прогноза на НОИ, която предизвика скандал в началото на седмицата. Според нея  31% от новите пенсионери (67 000 души) през 2019г. ще да бъдат ощетени от методологията. Това означава, че поне 20 000 нашенци щяха да получат по-ниски пенсии. Затова сега паралелно с нея ще бъде използвана и старата формула.
До това решение се стигна след спешна среща при Борисов, на която той разпореди на Петков нито един пенсионер да не бъде ощетен и с една стотинка.
Сметките по действащата до края на 2018г. система включваха и годините между 1997 година и 1999 година, за които има данни в осигурителния регистър. Освен тях нашенците имаха право да изберат и трите си най-добри години преди 1997 г. В шест месечен срок след приемане на поправката българите ще могат да подадат заявление, с което да поискат парите им за старини да бъдат изчислени по старата формула.
По думите на Петков преди изтичане на 4-годишния гратисен период - през 2023 г. ще бъде направена нова оценка на въздействието.
https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/dve-formuli-za-pensiite-do-2023-g-387851.html