АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Премиерът Борисов разговаря в София с македонския си колега Зоран Заев

05 февруари 2019

  

Премиерът Бойко Борисов се срещна с македонския си колега Зоран Заев в София. Акцент в разговорите между двамата бяха предстоящото подписване на протокола за членство на Македония в НАТО, изпълнението на Договора ни за добросъседство и съвместните инфраструктурни проекти. Министрите на културата на двете страни подписаха програма за сътрудничество.
 

Приятелска - така двамата премиери определиха днешната среща. Бойко Борисов подчерта, че колкото и да не им харесва на някои, българското европредседателство ще остане в историята с това, че България сложи на масата темата "Западни Балкани" и вече всички държави отчитат, че усилията не са били напразни.
Бойко Борисов: Никой не вярваше, че може да се тръгне по този път, че за една година България и Македония ще се разберат и Македония и Гърция ще се разберат.
Борисов благодари на Европейската комисия, на Европейския съвет и на европейските лидери за дадената европейска перспектива на страните от Западните Балкани. Той каза, че има символика и във факта, че близо 3 десетилетия чакане най-после на 6 февруари в централата на НАТО в Брюксел ще бъде подписан документът за присъединяване на Македония към Алианса и именно България беше първата страна, ратифицирала протокола.
Зоран Заев заяви, че без българския народ и премиера Бойко Борисов, нищо от случващото се с Македония днес е нямало да бъде възможно. Той определи българите като истински братя на македонците. Нарече исторически шанс предстоящото подписване за членство в НАТО.
По-рано днес културните министри на България и Македония се поклониха пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина, по повод 147-ата годишнина от рождението на революционера.

http://news.bnt.bg/bg/a/premiert-borisov-razgovarya-v-sofiya-s-makedonskiya-si-kolega-zoran-zaev