КАЛЕЙДОСКОП

Спектакли за българските малчугани в Мадрид

12 декември 2018

На 18 ноември 2018 г. по покана на Първо българско неделно училище„ Св. Иван Рилски“ към асоциация „ «Балкан» и със съдействието на Българското посолство в гр. Мадрид, Кралство Испания, гостуваха артисти от «Арт център Aрлекин» в гр. Варна. Повече от 300 зрители присъстваха на спектаклите „Легенда за тракийските царе“ и комедията „Женско царство“.

В навечерието на светлите коледни и новогодишни празници отворихме сърцата си за възхита и смях и прегърнахме доброто настроение, с което ни заразиха младите артисти.

Събитието в този ден бе вълнуващо за всички. Артистите от «Арт център Арлекин» споделиха, че почти всяка година пътуват в чужбина. За пръв път сега са поканени от българска общност.  Почувствали са отблизо, почти физически, вълнението и ентусиазма на публиката.

Зрителите, предимно ученици, учители и родители от няколко български неделни училища, споделиха, че  за тях това е  било истински празник. Мнозина разказваха с умиление, че  от години не са ходили на театър. Спомняха си как в България са гледали тази или онази постановка. Имаше майки, обясняващи на децата си кои са траките и защо се случва дадено събитие на сцената.

Накрая си разменихме подаръци и връчихме на «Арт център Арлекин» Варна благодарствена грамота. Пожелахме им пак да се върнат в страната на Сервантес. Така завърши една среща на българи в чужбина с българи, дошли от България....

Препоръчваме на нашите училища в чужбина да поканят «Арт център Арлекин» Варна да им гостува. Изживяването е незабравимо.

«Арт център Арлекин» гр. Варна, Стоянка Гунчева - arlekinart@abv.bg

Петя Цанева, Мадрид