КАЛЕЙДОСКОП

Бесарабска българка създава стихове в България

11 декември 2018

 

Поетесата Татяна Танасова пише за Буджака и България с любов
 Поетесата Татяна Танасова-Тодорова е родена в Молдова. Завършва журналистика в Кишинев.Работи в български вестници в Кишинев и Болград. Там публикува и първите си стихосбирки.
 
През 1995 г. със съпруга и тримата си синове се преселват в България. Тук се ражда и четвъртото им дете.
 
Въпреки невероятно трудния живот, започнал буквално от нулата, Таня Танасова продължава да пише с обич и болка за България, за родния Буджак – Южна Бесарабия.
 
Досега има издадени 6 стихосбирки, едната от които за деца – „Чудни хора“ – е отличена в национален конкурс за детска литература. Нейни разкази и приказки са включени в алманаха „Нова българска литература“ за 2018 г. 
 
На 28 ноември в зала 19 на Националния етнографски музей с творческа вечер беше отбелязана 55-годишнината на Татяна Танасова-Тодорова.
 
За мото наюбилейната си творческа вечер поетесата  беше избрала част от едно от последните си стихотворения: „Бих се родила отново. В България този път…“.
 
За изстраданата любов към мечтаната и реалната България, за преоткриването на родния език и смелостта да търсиш място в съвременната българска литература чуйте в разговора с поетесата Татяна Танасова-Тодорова.
 
На сайта на БНР
http://bnr.bg/post/101051178