КАЛЕЙДОСКОП

Изложба „Нашите будители“ в Брюксел

05 декември 2018

 

По случай общобългарския празник 1 ноември – Деня на Народните будители, имахме удоволствието да участваме в изложбата „Нашите будители“. Откриването се състоя на 05.11. 2018г. от 17:30 часа на първия етаж в сграда G на Европейския Парламент.
Изложбата имаше за цел да представи силата на българската книжовност и култура през очите на младите таланти – учениците от Българското училище „Пейо Яворов“ към посолството на Република България в гр. Брюксел. Тя бе с продължителност от една седмица. Изложени бяха и портрети на български будители.
Събитието бе организирано от г-н Асим Адемов – член на Европейския Парламент. По професия и призвание учител по български език и литература, дългогодишен директор на училището в благоевградското с. Долно Дряново.
Официални гости бяха Н. П. г-жа Мая Добрева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург, евродепутатът Андрей Ковачев, посланикът на постоянното представителство на Република България към Европейския съюз, г-н Димитър Цанчев и други.
Next
На събитието присъстваха ученици, родители, учители, както от Българското училище „Пейо Яворов“ , така и от Европейското училище Брюксел 1, Юкъл (ЕУ1).
Всички говориха за значимостта на този празник, колко е необходимо да се знае и помни той, за ролята на българската книжовност и култура като част от европейската цивилизация.
Имахме удоволствието да се насладим на български стихотворения, посветени на темата. Всички присъстващи подеха песните, представени от учениците на Българското училище „Пейо Яворов“. За някои от учениците това беше първата сценична изява, с много вълнение и ентусиазъм, но както винаги те бяха блестящи в изпълненията си.
Кратка презентация и рецитал за Будителите изнесоха и децата от ЕУ1.
Информация: Българско училище „Пейо Яворов”, Брюксел