КАЛЕЙДОСКОП

Референдум в Македония. Политическата ситуация

02 октомври 2018

 

 
Политическата ситуация в Македония няколко дни преди референдума за споразумението с Гърция
 
Най-важният въпрос който доминира през последните дни в обществения дебат за референдума насрочен за 30-ти септември, е избирателната активност. Но, има още неразрешени въпроси във връзка с предстоящия референдум на който се определя съдбата на договора за името с Гърция и евроатлантическото бъдеще на Македония.
Премиерът Заев в телевизионна емисия каза, че ако на референдума на 30-ти септември, мнозинство граждани отговорат на въпроса с „ПРОТИВ“, референдума пропада. Ако успее референдумът и мнозинството от гражданите гласуват „ЗА“, особено ако тя разлика е ясно видима, т.е. има голямо мнозинство, тогава това ще бъде задължение за всички политици, независимо дали са от властта или опозицията, да слушат гласа на гражданите.
Председателят на събранието на Македония, Талат Джафери заяви че не било случайно, че парламентът е организатор на референдума. Той обяви, че събранието ще понесе отговорността и ако не бъде изпълнет избирателният ценз, от най-малко 50% +1, от общия брой регистрирани гласоподаватели.
-Ако не бъде изпълнет избирателния ценз, не е краят на света за държавните институции. Държавните институции функционират въз основа на избори и те се променят чрез избори. Така че парламентът е носител на този процес, добави Талат Джафери.
Да напомним че референдумът който беше обявен от Събранието на Македония е факултативен, а не задължителен.
Македонския президент, Георге Иванов вече открито каза че той ще бойкотира референдума. Той поясни че няма да гласува, тъй като когато поел поста Президент на Република Македония, положил тържествена декларация, че ще спазва Конституцията и законите.
-Гражданите сами да решат дали ще гласуват „ЗА“ или ще изберат да бойкотират, каза Иванов по време на неговото посещение на македонската диаспора в САЩ, критикувайки Договора от Преспа.
На това решение на президента Иванов, вчера реагираше министерът на външните работи, Никола Димитров. Според него, бойкотът от страна на президента на референдума е срамно бягство от отговорност, като решението не се съобщава от Македония, а се казва отвъд океана. Димитров припомни и това, че подобни ходове Иванов е правел и в миналото, при обявяването амнистия за лицата заподозрени в незаконно подслушване, както и тогава, когато не искаше да даде мандата на Зоран Заев, за той да състави ново правителство.
Председателят на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски заяви, че ако референдумът бъде успешен и мнозинството от гражданите гласуват в подкрепа на референдумския въпрос, партията ще уважава това решение и ще подкрепи промената на Конституцията в парламента. Противно на това мнение на лидера на партията, около 20 депутати от ВМРО-ДПМНЕ чрез социалните мрежи заявиха, че няма да гласуват за промяна на Конституцията, независимо от резултата на референдума.
Мицкоски, в речта която държеше по време на протестното шествие на неговата партия в Охрид, през миналия уикенд, отново позова членовите на ВМРО-ДПМНЕ, всеки самостоятелно да реши как и дали ще гласува на рефередума. Същевременно той повтори позицията си, че споразумението с Гърция за решаване на спора за името е вредно и трябва да се отхвърли, но отново не предложи алтернатива, как да бъде разрешен този 27-годишен спор, който спъва Македония на пътя към НАТО и ЕС.
Зоранчо Маринков, Битоля, Македония

https://www.glaspress.rs/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD/