КАЛЕЙДОСКОП

Референдум в Македония. Особености на изборния ден

01 октомври 2018

 

Под една трета от македонците бяха гласували 2 часа преди края на референдума в Македония.Едва половин час преди затварянето на секциите делът им се бе увеличил с едва няколко пункта. Това сочат данните, публикувани на сайта на Държавната избирателна комисия.
 
Допитването, на което македонците решават дали да одобрят или отхвърлятсделката за името с Гърция като част от пътя към ЕС и НАТО, приключи в 19 ч. местно време.
 
Референдумът не е с обвързващ резултат, но според партията, какъвто и резултат да произведе то, ако участват над половината избиратели (т.е. над 900 хил. души по сегашните списъци), изходът от него ще бъде уважен.
 
Най-голямата опозиционна партия, ВМРО-ДПМНЕ, вече е заявявала, че ще признае референдума за валиден само ако прагът на активност от 50% е надхвърлен.
 
Данните към 17 ч. местно време (18 българско) сочеха, че правото си да гласуват бяха упражнили 455 711 души. Това са едва 28.83% от електората според съществуващите изборни списъци, а за още час и половина гласувалите се увеличиха до едва 34.76% от електората или 623 147 души.
 
Мнозина в Македония не признават коректността на избирателните списъци, защото те са от 2002 г. и е възможно актуалният брой на избирателите да е със стотици хиляди по-малко.
 
Междувременно, докато се очакваха резултати за активността и броя на гласовете "за" и "против", представител на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) е казал, че не е вероятно активността да достигне 50 на сто.
 
Кабинетът на социалдемократа Зоран Заев се надяваше на по-голяма подкрепа с идеята, че дори малко под 50% от електората да излязат, за да гласуват сделката с Гърция, той би могъл да прокара конституционните поправки, които ще изисква ратификацията на сделката, в парламента. При такива условия той би срещнал подкрепа и от опозицията. Активност, която е значително под 50%, обаче би поставила под въпрос правото на кабинетада продължи с ратификацията на договора.
 
Днес властите в Скопие призоваха отново македонците да гласуват, вместо да останат у дома "да правят айвар". Такива послания идваха от представители на властта и в предходните седмици. "Айварът все още води", написа полски журналист по-рано този следобед.
 
ttps://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/30/3319149_aktivnostta_v_makedoniia_ostava_mnogo_niska_2_ch_predi/