КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Сърбия. Медиен форум

31 август 2018

 

БТА и Сдружение „ГЛАС” правят в Сърбия форум за ролята на медиите
 
Българска телеграфна агенция и сдружение „ГЛАС” организират среща на медиите на българското малцинство в Сърбия. Форумът ще дискутира ролята на медиите за решаването на проблемите на сънародниците ни от региона.
Каква е ролята на медиите на българското малцинство за опазването на българската общност в Сърбия. Как медиите като цяло биха могли да съдействат за решаването на проблемите на сънародниците ни от региона.
Тази тема ще бъде във фокуса на дискусиите на кръглата маса  „РОЛЯТА НА МЕДИИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО И НА МЕДИИТЕ КАТО ЦЯЛО ЗА ОПАЗВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В СЪРБИЯ – ПРОБЛЕМИ И ПЕРСПЕКТИВИ”,  която Българска телеграфна агенция и сдружение „ГЛАС” организират в Босилеград на 25 юли. Форумът ще се проведе в Малката зала на Културния дом в града.
Сред лекторите и гостите на срещата са НП Посланикът на Република България в Сърбия – Радко Влайков, Генералният директор на БТА – Максим Минчев, Генералният консул на Република България в Сърбия – Едвин Сугарев, медийният експерт – Георги Лозанов, Държавният секретар при Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Р. Сърбия – Иван Бошняк, председателят на сдружение „ГЛАС” и кореспондент на БТА от Босилеград – Александър Димитров, зам.-председателят на НС на Българското малцинство в Сърбия – Стефан Стойков, председателят на комисията за информиране към НС на българското малцинство в Сърбия – Драгана Сотировски , гл. редактор на „РТ Цариброд” и гл. редактор на списание „ВИЗИЯ” – Мирослав Нацков, председателят на КИЦ „Босилеград” и гл. редактор на списание „Бюлетин”  – Иван Николов, председателят на Демократичен съюз на хърватите във Войводина и народен представител на Република Сърбия – Томислав Жигманов, собственикът на РТВ ”Спектри” на албански език и член на Изпълнителния съвет на „НУНС” от Буяновац – Неджат Белюлий, председателят на  Форума за етнически отношения  – Душан Янйич,  председателят на съвета за информиране на русинската нац. общност и активистът на „Центъра за регионализам“ от Нови Сад –  Йелена Перкович, издателят на сайта offnews.bg – Владо Йончев и др.
В дискусиите ще участват и членове на Комисията по културата и медиите (очаква се да присъства нейният председател Вежди Рашидов) и на Комисията по политиките за българите в чужбина към НС на Република България, представители на администрацията на Вицепрезидента на Република България, на различни Министерства от България и Сърбия, на Държавната агенция за българите в чужбина, както и на медиите на българското малцинство от Босилеград, Димитровград/Цариброд и вътрешността на Сърбия (Портал „ГЛАСПРЕСС”,  портал „ФАР”, „Радио Телевизия Босилеград”, ТВ „ИНФО КОДАЛ”, „РТ Цариброд”, вестник „Ново Братство”, списание „Бюлетин”, списание „Визия”), представители на различни организации и сдружения на българското малцинство.
В края на срещата ще бъдат раздадени сертификати на участниците в обучението за журналисти, организирано от сдружение „ГЛАС”.
Радица Димитрова
https://www.glaspress.rs/%D0%B1%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86/