КАЛЕЙДОСКОП

Българска култура в Буенос Айрес. Свири Светлин Русев

05 юли 2018

 

Както всяка година през месец май в Буенос Айрес се провеждат Дни на българската култура. Тази година седмицата се превърна в месец. Започна на 6 май с концерт на виртуозният български цигулар Светлин Русев с акомпамент на грузинската пианистка Русидан Алавидзе.
Събитието бе организирано от посолството на Република България. Основната заслуга се пада на г-жа Мариана Техова, съпруга на посланика, с дългогодишен опит като една от дирикторите на НДК и за радост на всички нас, които от години работим за пропагандиране на българската култура, голям радетел на всичко родно.
В симфоничната зала на Културен център „Нестор Кирчнев“ бяха заети всичките 2000 места. Пред сградата се тълпеше публика с надежда да намери вход за концерта.
Присъстваха много местни музиканти, за които нашият цигулар не беше непознато име, представители на дипломатическите мисии, местни културни дейци и представители на правителството на Автономен град Буенос Айрес.
Разбира се, място бе намерила и българската общност. Изпълнени бяха творби на Еужен Изаи. Клод Дебюси, Равел в първата част и във втората – творби на Петър Христосков, Панчо Владигеров, Астор Пиазола и Шарл Камий Сен Санс.
Събитието бе посветено на председателството на Република България на Съвета на ЕС.
Ружка Николова, секретар, Аржентино-българска фондация, Буенос Айрес