КАЛЕЙДОСКОП

Изложба на документи в Цариброд

11 юни 2018

 

 
„Нощта на музеите” в Димитровград – изложба на стари документи „От живота на малкия град”
 
 Народна библиотека „Детко Петров” и Родната музейна сбирка в Димитровград за четвърти пореден път ще вземат участие в културното мероприятие „Нощта на музеите”. Тази година то ще бъде отбелязано с изложба на архивни документи, наречена „От живота на малкия град”, която ще бъде открита в събота, на 19-ти май.
 
Според думите на Весна Николов, археолог в Родната музейна сбирка, експозицията ще представи около 40 документа, свързани с различни сфери на някогашния живот в Димитровград. Най-стария документ, който ще може да се види е турска тапия от 1868 година. Посетителите ще могат да разгледат и стари списъци на имоти, актове за раждане, разрешения, свидетелски показания, майсторски дипломи, търговски книги и други документи.
 
„Документите са свидетелство за местната история и са събирани десетилетия назад, а „Нощта на музеите” е добър повод те да бъдат представени на гражданите. Историческия фонд на Родната музейна сбирка съдържа повече от 200 различни документи, а на изложбата ще бъдат представени избраните от тях”, сподели Николова пред портал ФАР.
 
Откриването на изложбата, която ще бъде представена в „Стаята на Детко Петров” е насрочено за 19:00 часа, след което експозицията ще бъде отворена докато има заинтересовани посетители.
 
По време на „Нощта на музеите” ще бъде отворена и постоянната експозиция на Родна музейна сбирка, а изложбата „От живота на малкия град” ще може да се разгледа и в предстоящия период.
 
Културния спектакъл „Нощта на музеите” се провежда за 15-ти път. В „Европейската Нощ на музеите” миналата година участваха повече от 3.000 музеи в 30 държави. В мероприятието тази година ще се включат над 50 града и общини в Сърбия. В годината, в която в целия свят се отбелязва края на Първата световна война мотото на „Нощта на музеите” е „Победи и победители”.
   Д. Йеленков
  Фото: Народна библиотека „Детко Петров” / Дияна Йеленков / Нощта на музеите
http://far.rs/index.php/bg/2018/05/16/noshta-na-muzeite-v-dimitrovgrad-izlozhba-na-stari-dokumenti-ot-zhivota-na-malkiya-grad-2/