АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Изложба на детски рисунки и премиера на книга

05 юни 2018

 

На 1 юни Детски празник в Националния музей „Земята и хората”- изложба и премиера на книгата Светци и празници – 8 част

 
В Деня на детето бе открита изложба с детски рисунки „Мъдростта на народа ни” -  илюстрации на български народни приказки. Селекцията на най-добрите е направена измежду над 800 хубави рисунки, пристигнали от цялата страна. Детските творби показват интереса на деца и младежи, и на техните родители и преподаватели към родния фолклор и възможностите, които той дава за изява и творческо развитие. Показват също истински дарования, високи художествени постижения.
 
С Поздравителен адрес на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, г-н Петър Харалампиев, бяха приветствани младите художници, преводачи, родолюбци, взели участие в тази уникална поредица.
 
         Текстовете в изданията са илюстрирани от участници в конкурсите на фондацията през годините, а преводите са дело на български деца, живеещи в чужбина, организирани за участие от Държавната агенция за българите в чужбина. Многоезичната поредица „Българската народна мъдрост по света“ е изцяло дело на българчета от различни краища на света. Ученици от страната рисуват илюстрациите към народните мъдрости, а техни връстници, живеещи в различни страни, превеждат българските приказки, поговорки, пословици и гатанки на езиците на страните, в които живеят. Така децата не само се учат от мъдростта на предците ни, но са и активни творци на полето на фолклора и превода. Досега са излезли 8 тома от поредицата. Тя се разпространява не само у нас, но и в много държави, където има български училища и български културни организации.
          
         Децата имаха възможност не само да прочетат подбраните творби, но и да ги преведат на езика в страната в която живеят, да обогатят знанията си и езиковата си култура и да участват в проект, който е мащабен и доказал своята ефективност през отминалите години. Уникалното  издание е на официалните езици на ЮНЕСКО за Европа и е с принос  при осъществяването на общоевропейския културен диалог за творчество, изява и общуване чрез култура.  
 
Откриването на изложбата беше съпътствана с концерт на детски музикални и танцови състави В празничния концерт-спектакъл участваха състави  от различни училища, читалища, школи по изкуствата – детска балетна школа на Маша Илиев, фолклорните състави „Нестия“, „Изворче“ и „Бъдниче“, балет „Меги данс“ при читалище „Роден край -1931“, ученици от ОУ „Христо Смирненски“ в Радомир и др.