АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Денят на Ботев

04 юни 2018

 Румен Радев пред паметника на Ботев във Враца: Преди 142 години „шепа“ българи повярваха в себе си и промениха живота ни

 

 

„Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.“ Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествената проверка-заря на площад „Христо Ботев“ във Враца, с която беше отбелязан денят на Ботев и падналите за свободата на България.Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти.
 
Румен Радев посочи в речта си, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство. "Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът и добави, че това е честа участ в българската история.
 
„Днешният ден не е време за патос, а за смирение и размисъл“, категоричен беше държавният глава. "Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", с тези думи на Ботев държавният глава се обърна към всички присъстващи.
 
Президентът припомни, че преди 142 години „шепа българи“ повярваха в себе си и промениха живота ни, а техният кураж сила, воля и доблест, трябва да бъдат и наше вдъхновение.
 
Паметта на поета-революционер беше почетена от представителни военни подразделения на Българската армия с военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски.
 
След края на тържествената проверка-заря илюминации озариха небето над паметника на великия син на България.
 
В отбелязването на деня на Ботев и падналите за свободата на България участваха кметът на общината Калин Каменов, врачанският митрополит Григорий, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, представители на изпълнителната и местната власт, народни представители, хиляди граждани.