АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Среща на премиерите на България и Русия в Москва

30 май 2018

 

 
Шефът на руската "Лукойл" Вагит Алекперов е съдействал на българския министър-председател Бойко Борисов да се срещне в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев. Това се разбира от съобщение за срещата на руската държавна агенция ТАСС.
 
"Благодарим за хубавото време.. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов (участващ в разговора ) за възможността да се срещнем с вас", е цитиран да казва Борисов. Уточнението, че Алекперов е участвал в срещата е на ТАСС.
 
Пресслужбата на българското правителство съобщи, че Борисов и Медведев са обсъдили "задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество между България и Русия в енергетиката, туризма и транспорта".

Според прессъобщението Медведев е подчертал, че в последните години партньорството между двете страни се активизира. "Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество", е казал руският премиер.
Борисов е посочил, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. "Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна", е казал Борисов.
На срещата от българска страна са присъствали заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова.
В съобщението на ТАСС се допълва, че Медведев е предложил да се обсъдят и "други актуални въпроси".
 
·        https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/30/3187096_shefut_na_lukoil_sudeistval_za_sreshtata_na_borisov_s/?ref=home_mainStory