АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Отбелязват 145 години от смъртта на Левски

21 февруари 2018

 

145-ата годишнина от смъртта на Васил Левски ще бъде отбелязана в различни градове на страната. Официалните церемонии започнаха в неделя, но ще продължат и в понеделник.


От 8.00 часа пред паметника на Васил Левски в столицата деца, членове на клубовете "Млади възрожденци", ще рецитират стихотворения, посветени на Апостола. От 18.00 часа на същото място ще е възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата. Сред гостите ще е президентът Румен Радев.


В Ловеч сутринта на Пази мост ще бъде направена възстановката на срещата на Левски и Никола Цвятков с турските заптиета, предшестваща неговото залавяне. По-късно на Къкринското ханче ще бъде разиграно и залавянето на Апостола.
Възпоменателният митинг-поклонение ще се състои от 11.00 ч. на площад "Васил Левски" в гр. Карлово. В ритуала ще участват представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. От 12.00 часа в Националния музей "Васил Левски" ще бъдат отбелязани 140 години от смъртта на майката на Левски Гина Кунчева.


В знак на признателност към делото на Апостола на свободата военнослужещи от Българската армия ще поднесат венци и цветя на възпоменателни ритуали във Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Асеновград, Благоевград, Белене, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, Смолян, София.


По повод годишнината днес Националният военноисторически музей ще работи извънредно от 10.00 до 18.00 ч.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/19/3132068_dnes_se_otbeliazvat_145_godini_ot_smurtta_na_levski/
Карлово отдава почит към Апостола
 
Жители и гости на Карлово, сред които и висши военни, днес почетохапаметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от Министерството на отбраната.
"Преди 145 години на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за когото никой приживе и 145 години след смъртта му не си позволява да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятаха и смятат за светец - Васил Иванов Кунчев." - с тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна множеството на тържествената заря-проверка.
Той припомни завета на Апостола, актуален и днес: "Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите задружни сили."
Министър Каракачанов призова да помним българската история за освобождение и национално обединение, изписана със саможертвата на стотици български герои.
По думите му, днес имаме задължението към Апостола да забравим своите политически различия, за да бъде България просперираща и силна.
На възпоменателната церемония за отбелязване на 145-ата годишнина от смъртта на Васил Левски, присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, стотици жители и гости на града. В тържествения ритуал участваха представителни роти и военният духов оркестър на 61-а Стрямска механизирана бригада.
Утре, 19 февруари, от 11.00 ч. на площад "Васил Левски" в гр. Карлово ще се състои възпоменателен митинг-поклонение в знак на преклонение към делото на Васил Левски, съобщават още от МО.
https://news.bg/bulgaria/karlovo-otdava-pochit-kam-apostola.html