АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Васил Левски

20 февруари 2018

Десетки души се събраха в столицата на шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Васил Левски, организирано от ПП НФСБ по повод 145-ата годишнина от гибелта на Апостола.

Шествието започна в 17.30 часа пред паметника на Левски и ще завърши с поклонение пред паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска“, където има хипотеза, че е бил погребан Апостола.

В поклонението участва и заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и депутати от НФСБ в 44-тото Народно събрание.

Съществува хипотеза, поддържана от писателя Николай Хайтов, според която Васил Левски е погребан в църквата „Св. Петка Самарджийска“ в София. Тези твърдения са спорни интерпретации на резултатите от проведени археологически разкопки и някои сведения от печата през 1937 г., които препредават разкази на потомци на извършилите препогребването. Единодушно становище обаче не е прието.

През 90-те години на храма е поставена мраморна плоча с текст, гласящ, че тук „според народната памет е погребан В. Левски“, която малко по-късно изчезва.

На 18 февруари 2012 г. с решение на Столичния общински съвет е открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Един от аргументите, с които се подкрепя тази теза, се основава на анализ на документирани свидетелства, че църквата „Св. Петка Самарджийска“ е била главен щаб на Софийския революционен комитет преди Освобождението.

http://kanal3.bg/news/70476-Desetki-shestvaha-v-pamet-na-Vasil-Levski-ot-pametnika-do-carkvata-%20Sveta-Petka-Samarddziyska%20-%2528Video%2529