АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила

15 февруари 2018

 

 
Министрите на външните работи на България и Република Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха днес в София протокола за размяна на ратификационните документи. С тази стъпка влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).


"След подписването на договора отчетохме 11% ръст в стокообмена и 10% увеличение на туристите. Показахме, че на Балканите може сами да решаваме проблемите си", заяви министър Захариева. Македонският външен министър се обърна към премиера Бойко Борисов,който присъства на церемонията в Министерския съвет, като му благодари, че с лидерството по време на българското председателство на Съвета на ЕС е привлякъл внимание върху региона.


"Ясно е, че ние като правителство бяхме храбри и направихме нещо добро и за двете страни", каза от своя страна Бойко Борисов, който коментира и преговорите с Гърция за смяна на името на Македония. "Винаги много внимавам да не излезе, че даваме съвети на другите страни, но ако Скопие и Атина бъдат храбри и намерят решение за спора за името, ще видите как в рамките на месеци нещата ще се развият в много добра посока", каза премиерът, цитиран от агенция "Фокус".


Преди церемонията в София двамата министри проведоха двустранна среща в присъствието на премиера Борисов, на която обсъдиха следващите стъпки за прилагане на договора, бъдещите съвместни проекти и европейската интеграция на Западните Балкани, посочват от пресцентъра на МВнР.
https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/14/3129932_dogovorut_za_dobrosusedstvo_s_makedoniia_vleze_v_sila/