КАЛЕЙДОСКОП

Големият аниматор Теодор Ушев в Дните на канадското кино

12 януари 2018

 

 
Филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и „Canadian Screen” предлагат на българската публика предстоящите Канадски филмови дни, които ще се проведат под патронажа на министъра на външните работи Екатерина Захариева – съобщи пресцентърът на МВнР. Проявата е първа по рода си в България и включва четири игрални и две документални творби, както и две представителни анимационни подборки. Те могат да бъдат видени от 8 до 11 декември в столичния Дом на киното.
 
Селекцията е дело на изпълнителния директор на Канадския филмов институт Том МакСорли, както и на изключителния аниматор и художник Теодор Ушев, чийто последен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2017-та. Те са избрали да покажат на зрителите творби, които са заслужили високата оценка на критиката, фестивалните журита и широката аудитория.
“От многобройните международни успехи на канадските режисьори през последните години, вероятно си мислите, че има нещо специално в тази чиста и студена вода, която тече на север от 49-тия паралел на американския континент. Както тази селекция от впечатляващи нови канадски филми показва, сигурно сте прави!“ – подчертава МакСорли.
 
Заглавията в програмата представят както нови имена, така и изявени творци с опит и международна слава. Те показват различните региони на страната (от Арктика през Монреал до дивите простори на Британска Колумбия) и ни запознават и с творчеството на интересни женски гласове в съвременното канадско кино.
 
В събота, 9 декември, Теодор Ушев ще е специален гост на проявата, като ще покаже за първи път у нас новата версия на „Сляпата Вайша“ във виртуална реалност, ще даде Майсторски клас и ще представи лично ретроспектива на най-интересните си и награждавани филми. Негова е и селекцията на канадски анимации, номинирани през годините за наградата„Оскар“, която е програмирана за неделя, 10 декември.
 
Панорамата се организира от Фондация „Арт офис“ и Дома на киното, с подкрепата наДържавния културен институт при министъра на външните работи, Националния филмов център, Канадското посолство, Филмовия институт и Националния филмов борд на Канада, както и със специалното съдействие на Самсунг и VR Express.
 
http://www.eurochicago.com/2017/12/kino/