КАЛЕЙДОСКОП

Българското малцинство ще учи езика си в Украйна

23 октомври 2017

 

 
Главчев получил уверение, че българското малцинство ще учи езика си в Украйна
 
Получих уверение, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език, е заявил председателят на Народното събрание Димитър Главчев след срещите си в Украйна с Мелитополската градска и районна администрация, кметове и българската диаспора в град Приморск.
 
Цитиран от пресслужбата на парламента, той е изразил загриженост по отношение на закона за образованието и закона за административната реформа в Украйна.
 
След всички разговори тук се надявам, че проблеми с изучаването на българския език и запазването на българската идентичност и култура няма да има, добавил Димитър Главчев. Исках лично и на място да се уверя в това, отбелязал народният представител…
 
Ръководствата на районните администрации от Мелитопол, Приморск и Бердянск благодарили за посещението на българската парламентарна делегация и отбелязали, че това е първата визита на председател на Народното събрание от 15 години насам.
 
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламент е била  на двудневно посещение в Украйна. Заедно с Главчев в Украйна са пристигнали заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Групата за приятелство България – Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и народният представител Ахмед Ахмедов.
 
Българските депутати са присъствали на откриването на областен събор на българите от Таврия, посветен на 155-тата годишнина от преселването им и са поднесли цветя пред паметника на Христо Ботев в село Ботево.
По информация в български медии, съкращения
 
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/23/3047102_glavchev_poluchil_uverenie_che_bulgarskoto_malcinstvo/