АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Унгария, Румъния, Гърция и България призоваха Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език

29 септември 2017

 

България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език, които се предвиждат в приетия на второ четене от Върховната Рада образователен закон.
Външните министри на четирите страни изпратиха писмо до унгарския си колега Павло Климкин и писаха и до Съвета на Европа и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства.
В образователния закон се предвижда възможността за обучение на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои възможни изключения) ще се преподават само на украински език.
Предвижда се и украинският език да стане единственият език на обучение в системата на средното, професионалното и висшето образование.
Външният ни министър Екатерина Захариева вече е разговаряла и с представител на посолството на Украйна в София. "Украинската страна посочи, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език", съобщиха от МВнР.

Предстои посланикът на България в Киев Красимир Минчев да проведе среща в украинското министерство на външните работи.

https://www.actualno.com/europe/bylgarija-prizova-ukrajna-da-ne-ogranichava-obuchenieto-na-majchin-ezik-news_633270.html