КАЛЕЙДОСКОП

Застрашени от урагана „Ирма” във Флорида

13 септември 2017

 

60 000 българи в окото на „Ирма“
 
 
Роднини звънят в посолството ни във Вашингтон, за да търсят близките си
 
Близо 60 000 са българите, живеещи по неофициални данни в щата Флорида, където бушува ураганът „Ирма“. Преди да връхлети крайбрежието на Южна Флорида, „Ирма“ се усили до 4-та степен.
 
За момента обаче няма нито един нашенец, който е потърсил помощ на спешния телефон в посолството ни във Вашингтон и да заяви, че бедства, увериха пред „Монитор“ от дипломатическата ни мисия в САЩ. Няма и българи, които да се издирват или пък да са в неизвестност заради бурята.
 
Последните два дни обаче близки на наши сънародници, които живеят и учат зад Океана, звънят до посолството ни във Вашингтон, за да търсят информация за тях. Властите ни обаче са локализирали всеки един, за когото е отправено питане.
Става дума предимно за студенти, заминали на бригада в САЩ. Един баща пък е сигнализирал, че няма връзка със сина си и семейството му, които се намирали на карибския остров Сен Мартен. Мъжът обаче е открит и е на сигурно място, увериха от посолството ни.
 
Външното министерство призова гражданите да се евакуират
 
и да изпълняват разпорежданията на властите. Зам.-ръководителят на мисията ни Любомир Грънчаров обаче обясни, че хората не трябва да предприемат евакуация, ако са в район, където бурята вече е започнала. Той потвърди, че на много места вече няма храна, вода и бензин.
 
„Решихме да не се евакуираме. Сградата ни е стабилна, от бетон, намираме се на втория етаж, който е висок, затова решихме да останем вкъщи. Всички официални лица насърчаваха абсолютно всички жители на Югозападна Флорида да се евакуират. В последния момент реших, че може би ще се справим", коментира пред БНТ вчера българката Елена Мелников от град Нейпълс. Тя увери, че положението в района вече е много по-спокойно, тъй като почти 6 млн. души са се изнесли от Флорида, а други 16 млн. са настанени в убежища. Тя обясни, че се
намират много близко до океана и се очаква
 
приливната вълна да е висока 1-2 метра.
 
„Има много крокодили, змии и други влечуги и това затруднява движението на хората във водата", завърши тя.
Междувременно Маги Чукурлиева, която живее във Форт Лодърдейл, пък разказа, че повечето къщи са укрепени със специални метални щори. Пред бТВ тя посочи, че няма да се евакуира, тъй като пътуването е много тежко заради милионите хора, които напускат Флорида.
http://www.monitor.bg/a/view/56548-60-000-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%98%D1%80%D0%BC%D0%B0/