ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Триумф на Григор Димитров на Tie Break Tens в Мадрид

09 май 2017

 

Всяка победа е от значение. Топ тенисистите в професионалния тенис знаят това. И затова успехът на българската звезда в тениса Григор Димитров на турнира Tie Break Tens в Мадрид е още по-сладък.
Като подбираме думите казваме сладък, а не показателен, защото той игра демонстративен турнир.
Слоганът на Tie Break Tens e „Всяка точка е от значение”. В такава ситуация ясно е, че за успеха са много необходими концентрация, агресия, динамика.
Естествено, това не е Мастърс 1000, след който, ако си триумфирал на върха, поне ½ година тенисистът от елита живее със сладкия спомен от случило се нещо голямо в кариерата му.
Крайният успех при 90% от турнирите от Големия Шлем през последните няколко години има позната дестинация: Джокович, Надал, Федерер, Мъри.
И затова, когато  някой друг тенисист от топ 10, да кажем, спечели турнир от ранга Grand Slam е изключително постижение, почти мираж.
Скептици биха казали, че почти мираж е тези месеци Григор Димитров да спечели турнир от Мастeрс 1000.
Бихме ги разбрали, след като на клей не стартираха добре за Григор Мастърс турнирите този сезон. Бихме ги и укорили, обаче,че недооценяват потенциала на звездата в професионалния тенис.
Дори когато губи в турнир през 2017, Григор Димитров оставя следа с представянето си: завързани битки, красиви отигравания, възход и спад…
Никол Шерцингер рядко седи в близост до него. И да наблюдава втренчено изявите му на корта. Младите хора се срещат, споделят, изумяват, забавляват.
На турнира в Мадрид медии тутакси изловиха забавни кадри с полу-скрити усмивки и някакви реплики, разменени между топ-тенисистите в световен план Мария Шарапова и Григор Димитров.
Родна медия кротко отбеляза: „Григор Димитров спечели демонстративния турнир Tie Break Tens в Мадрид пред погледа на бившата си приятелка Мария Шарапова.
Пак родна медия на минутата реагира: „Изловиха Григор Димитров и Мария Шарапова да си шушукат в Мадрид”. 
Двамата участваха в интересния демонстративен турнир, състоял се в испанската столица непосредствено преди големия Мастърс пак там. Григор спечели, Шарапова – загуби. Звезди.
Турнирът имаше повече характер на шоу, отколкото на профи сблъсък, поне що се отнася до регламента. Обозначен бе като уникален супер тай-брейк турнир на звезди.
Събраха се 8 състезатели мъже и жени, които в една вечер трябваше на приключат турнир чрез елиминиране. Победителят отнасяше по 250 000. Играеше се по един тай-брейк до 10 точки и 2 разлика за успеха.
Турнирът имаше благотворителен характер. По 50 000 от спечелената сума победителят следваше да дари. Като награда отнасяше и модернистична статуетка, създадена от американски модернист.
В спортен план по време на блиц-турнира Григор Димитров спечели ¼ финал срещу Даниел Евънс с 14:12!, ½-финал срещу Фернандо Вердаско с 10:8 и финал срещу Фелисиано Лопес с 10:7.  В ½ финала трябваше да обръща Вердаско от 1:4 и до 10:8.
В психологически план Григор се върна на пътя на триумфа в турнири. Върна усмивките на лицата ни. Показа и класа, и агресия, и ефективен сервис.
Не само,че българинът не беше скован или притеснен от резултата, а усмихнат. Размени реплики по време на турнира и с Мария Шарапова, и със Светлана Кузнецова, стигнала до изгубен финал със Симона Халеп.
В психичен план спортистът показа не завидна, а фамозна концентрация. Не изпусна контрола или нерви в ¼ финала с британеца Еванс, когато от 8:2…трябваше да приключи при вцепеняващо всеки на корта 14:12.
А във финала Григор потопи в униние залата в Мадрид. Надигра на ½ финал и финал един след друг двамата местни любимци: Фернандо Вердаско и Фелисиано Лопес. Фелисиано бе елиминирал преди това топ-звездата Бердих.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”