ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Работа в България: възможности, особености, реалности

19 април 2017

 

 
Намирането на работа в контекста кариерно развитие е важно за професионалиста, който има образование и опит, получен в чужбина.Темата е - летящ старт в кариерата: кога и как?
 
В чужбина професионалистът е наясно, че сложно се „пробива” в конкурентна среда, но затова е и подготвен по темата: успяват мотивираните, предприемчивите, квалифицираните.
 
Амбициозните, предприемчивите, находчивите, работещите упорито по своята квалификация са и най-търсените специалисти в не една и две компании у нас. Изводът идва от направени анкети сред работодатели.
 
Последното можем да оценим по това кой как успява да се реализира: интервюта с успели българи от време на време излизат тук и там в медиите.
 
Без значение защо и как си заминал за обучение или работа в чужбина, завръщането у дома винаги носи много емоционален момент. Гледай смело към морала: ценности, а не пари.
 
В кариерния форум, организиран от Back2BG,в София, темата за реализацията и виждането в реализацията персспектива прозвуча ударно и така: „Кариера, а не работа”.
 
Естествено, че заплащането на професионалиста, не само че е важно, но е и въпрос на идентификация на работодателя - как той се отнася към иновации, към развитието на бизнеса си, към новите хоризонти пред фирмата.
 
Работодателите се нуждаят от предприемчиви и силно мотивирани служители, които, освен делника, виждат и хоризонта, приемат новости и предизвикателства. И това те са посочвали в анкети, правени сред тях.
 
Поглеждаме към проучванията. Работодателите в десет индустриални сектора в България планират да увеличат наетите служители през второто тримесечие на годината, разбираме от проучване на „Менпауер България”.
 
¼ от анкетираните работодатели са заявили, че планират да наемат нови служители през първото полугодие на 2017. Едва 4% споделят, че мислят да намалят персонала.
 
Поредното изследване по темата работа и реализация тук и сега показва, че варианти за реализация в България има, както за българи в България, така и за българи, които в момента са в чужбина.
 
Всъщност, рядко се изучават настроения на заминали на работа в чужбина: особеност на изследването. Лесно се правят анкети, сложно – представителни проучвания.
 
При направени анкети сред тези, които работят зад граница – мнозинството от анкетираните заявяват, че са силно повлияни от финансовата страна на въпроса.
 
Много  сънародници работят зад граница заради по-високо заплащане в кеш. Оценява се и стандрта на живот, някои „бонуси” – като социалната система.
 
В изследвания се засича и следната особеност: в чужбина сънародниците полагат труд, за който се изисква по-ниска квалификация, от тази, която имат.
 
Щом се появява идея за завръщане, особено в ситуация на икономика в криза, завръщането не е затворена страница за мнозина мигранти.
 
Тези, които имат по-висока квалификация пък имат по-големи шансове бързо да си намерят работа на пазара на труда у нас.
 
В изследването на „Менпауер” се посочва, че най-търсените работници у нас са за „търговия на едро и дребно”, „финанси и застраховане”, „бизнес с имоти”.
 
Глад за IT специалисти тук не е преставало да има през последните години. Така е и сега. Заплатите са несравнимо по-високи спрямо другите сектори.
 
Условията за наемане на работници са благоприятни за всичките пет изследвани района: София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Най-оптимистична е прогнозата за Пловдив и София.
 
Изследването наистина не е конкретна оферта. Не посочва позиция, за работа, извежда тенденции. Насочва вниманието към мотивирания избор: гражданска позиция, специалност, перспектива.
 
На въпрос как вижда новата си работа в България, млад професионалист от чужбина отговаря: „С крайни срокове, с новости, с трудности, но и с усмивка. Мисля, че по- добър опит от това няма, както в България, така и в чужбина".
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”