ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Сноубордистът Радослав Янков втори сезон е сред най-силните в света

05 април 2017

 

Сноубордистът Радослав Янков втори сезон постига изключителни резултати. През 2017 г. в края на сезона той е втори в надпреварата за Големия Кристален  глобус. В историята на родния зимен спорт Радослав Янков реализира уникално постижение…
В зловеща спортна битка с асовете на снежнитe трасета Карл, Промегер, Галмарини, Уайлд, както през 2016  и през 2017 Радослав Янков отново доказа високата си класа.
Познавачите са наясно, че в сноуборда трудно се поддържа пик форма сезон след сезон: конкуренцията между големите спортисти на върха е не жестока, вледеняваща. Стартовете за СК се провеждат чрез преки дуели на сноубордистите по пистите и елиминиране.
В един от най-зрелищните, сложни и рискови за контузии зимни спортове, днес сноубордистът Радослав Янков на практика е най-голямата надежда на България за олимпийски медал.
При това, очакваме олимпийската година (2018) със съвсем реални надежди за медал от Игрите. Какви са реалностите? В два поредни сезона Янков е на върха. На ОИ в Сочи 2014 Александра Жекова бе голямата надежда на България за класиране на подиум. Изключителната българска сноубордистка в сноубордкроса се представи много силно.
През 2017 България изживя двойна радост. Банско за първи път влезе в листата на домакините на супер престижните стартове от надпреварата за СК при сноубордистите. И именно на родна земя българската нова звезда в зимните спортове триумфира на върха.
Пред родна публика в паралелния слалом и паралелния гигантски слалом сноубордистът не просто успя … и в двата старта. Сноубордистът се класира на два финала, извоюва една титла.
В края на сезона Янков докосна невероятното – реална възможност да дублира спечелването на Големия световен  Кристален глобус след 2016 … и през 2017!
Голямата драма за Янков се разигра в седмия старт в Пиончан. В 1/8 финал фотофиниш определи победителя в дуела…срещу Промегер. Австриецът малко по-късно спечели състезанието.
Сезонът обаче не завърши за българина без голям трофей. Сноубордистът триумфира през 2017 с малкия Кристален глобус в паралелния гиганстки слалом.
Българският сноубордист регистрира…уникални, немислими резултати.   
Казваме за резултатите немислими, по смисъла на това с кого можем/не можем изобщо да го съпоставим  измежду други български спортисти и в други зимни спортове, включили се в надпревара… за Кристален глобус…
След триумфа в стартовете за СК в Банско през февруари и няколкото подиума през сезона, българинът се изкачи и на подиума (второ място) в крайното класиране за…Големия Кристален глобус при сноубордистите.
Представител на малка България в зимните спортове доказа на практика, че и най-смелите мечти могат един ден да станат реалност. Впрочем, пред медии сноубордистът сподели, че си е мечтал за олимпийски медал, но не и за Кристален глобус.
Медии и агенции сочат Радослав Янков сред големите фаворити за медал и догодина на ОИ в Пиончан, Южна Корея.
А Янков продължи да смайва в края на сезона с високи резултати. Представянето му в състезанието за тандеми във Виртенбург пак щеше да респектира специалисти.
Сноубордът е много тежък спорт. „Сезонът е дълъг и натоварващ, има големи вибрации при карането, доста се амортизира самото тяло”, споделя за медия чепеларецът. В края на сезона умората при сноубордистите е невероятна.
Усмихнат, съсредоточен, спокоен, премерен – българският снвоубордист е емблема на големия спортист, вдъхновяващ за високи постижения младите.
Като на шега във финалите на Световната купа във Виртенберг отборно през март, в самия край на сезона, Радослав Янков с партньорката му Теодора Пенчева почти надиграха конкурентите в битката за място на подиума.
По склоновете на пистата във Виртенберг българският тандем отстъпи в елиминациите на ¼ финал с минимална разлика на суперфаворита Австрия. За представителите на Алпите караха при това двама… шампиони: Андреас Промегер и Даниела Улбинг.
В директен спор срещу Промегер в този шеметен ¼ финал нищожни 0,04 сек. отделиха звездата от триумф…накрая във фотофиниш след наваксано изоставане от над 0,7 сек(!) при спускането по трасето преди това на Пенчева.
Какво можем да заключим за постигнатото от сноубордиста и във Виртенберг: пореден старт с особен блясък, невероятно… и факт…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”