ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

BG Careers Fair –контакти, дух, хоризонт

14 март 2017

 

 
В Лондон бе планирано да се осъществи през март поредното издание на BG Careers Fair. И това е повод за размисъл: къде и как успяваме? И в чужбина, и у дома младият професионалист има с какво да бъде полезен на държавата си.
 
Проявата е една от инициативите, които обръщат внимание на младите българи, заминали да учат в чужбина.Завръщането за реализация у дома е въпрос и на светоусещане, и на самочувствие, и на специалност.
 
Инициативата по замисъл е предназначена за български студенти, които учат в чужбина. Насреща им излизат представители на фирми в България.
 
Очакванията са на този форум са да се получи и получава информация от младия човек къде са силните позиции в този момент за реализация в родината.
 
Участник във форума коментира така: „BG Career Forum ми предостави възможността да се запозная с представители на различни фирми и да науча за сферата им на работа през годините, както и за техните ценности”.
 
Използваната от форума формула е позната и отработена и при други инициативи със сходни цели по замисъл: презентации и щандове на изложители(работодатели), където се получава информация и консултация.
 
Със сигурност интересни и ценни са и контактите между младите хора. Обшуването създава приятелства, ражда идеи, дава тласък за съвместна дейност. Кариерните борси или кариерните форуми предоставят и този шанс.
 
BG Careers Fair се осъществяватв Лондон и Франкфурт. „Форумът е мост между диаспорите в страната и България”, обявяват организаторите.
 
Българските студентски общности във Великобритания и Германия са най-големите, но са и най-солидните като потенциал днес: създадени са не едно и две младежки сдружения по места.
 
Тенденцията през последните години е разпознаваема: заминаване на млади българи да учат във Великобритания и Германия, отчасти и към Скандинавия.
 
Относително намалява през последните години делът на предприелите пътуване млади българи за обучение във Франция или Австрия.
 
Важна е мотивацията на младия човек: в интервю за BG Careers Fair 2016 един млад човек споделя “Очаквах да срещна професионално развили се българи, мотивирани да работят в България”.
 
В уточнение за пожелания събеседник насреща му се подчертава ”…българин с етика на европеец и познания за световния пазар”, признава интервюирания. Допълва „Това и открих на форума”.
 
Ползата от форума и за младия човек и за администрацията е огромна: мотивирането на младите хора е все по-сложно, изборът – по-скоро въпрос на лична оценка и интерпретация, но мотивираният избор е и въпрос на морал.
 
Все в този смисъл администрацията в България може да бъде особено благодарна на инициаторите от BG Careers Fair за осъществените няколко издания на форума.
 
Инициативата се развива, през 2016 273 са били регистрираните посетители BG Careers Fair в Лондон, 230 – във Франкфурт. Интересът към Форума расте.
 
През 2016 в проявата в Лондон са участвали представители на 66 университета, а на тази във Франкфурт – на 42. 4/5 от събралите се „са открили на форума интересни възможности за себе си”, припомнят инициаторите.
 
В историята на BG Careers Fair над 80 са представитилите се фирми, над 1600 са регистрираните посетители от над 100 университета.
 
Стана практика кариерните форуми да запознават на място млади хора, планиращи кариера в България с такива, които вече правят успешна кариера тук и сега. 
 
Питат един участник в инициативата да сравни особеностите за реализация тук и там, във Великобритания и в България. Отговорът е премерен, без оценки и квалификации -  възможности има и в двете държави.
 
Важно е, обаче, и пояснението. Обръща се внимание на две неща – „упоритият човек успява навсякъде” и „никога не е прекалено късно да се завърнеш в родната страна и да оставиш нещо след себе си”.
 
Форумът в Лондон се подкрепя и от посолството на България в UK.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и иинформационна дейност”