АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът Румен Радев: Да си българин е чест, не участ

23 януари 2017

 

 
Президент патриот и обединител, за когото да си българин е чест, а не участ. Така новият държавен глава Румен Радев се представи на депутатите и своите съотечественици вчера с първата си реч в Народното събрание. Той говори 22 минути, като първо се закле. 
Успешната съдебна реформа зае ключово място сред приоритетите на Румен Радев. Той определи "липсата на справедливост" като един от най-сериозните проблеми на обществото ни, който води до емиграция на българите. 
"Липсата на справедливост е структурен проблем на българското общество. Тя е навред - в драматичната пропаст между бедни и богати, в контраста между столицата и селата, в окаяното състояние на българския Северозапад, в чувството за социална обреченост, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт. Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция", посочи Радев. И повдигна въпроса за съдебната реформа, която "фокусира в себе си очакванията на обществото, погледа на европейските партньори". "Правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност", отбеляза новият президент. Радев обаче посъветва съдебната реформа да бъде направена с комплексен подход, защото "само промяната на структурата в съдебната власт не решава проблемите в правораздаването". 
Пред депутатите Радев се представи и като социалния президент. Поиска "справедливост и солидарност в образованието и в здравеопазването, която да гарантира равни шансове на децата и от големите градове, и от селата". Радев се обяви и за чувствително увеличаване на доходите, като подчерта, че гурбетът много се е увеличил. "Липсата на икономическа и социална политика води до социална некроза в много региони", заяви държавният глава. И напомни - "Важно е да създадем условията, при които младите да остават в България, да създават семейство и да раждат децата си тук". Румен Радев не пропусна въпроса с референдума и промените в изборните правила, като напомни на депутатите, че "народът е казал, че иска личности в парламента и по-малко партийни субсидии". "Отговорност на народните представители е да намерят решение на тези граждански очаквания", заръча Радев. Но призова промените в Изборния кодекс да са такива, че да не създават повече проблеми, отколкото решения. Новият държавен глава очерта и проблемите на политическата сцена. "Свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят. Примирихме се с изборните злоупотреби. Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България. Появиха се бизнес партии, лабораторни политически проекти, чуждопоклоннически формации. Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО кухня. А отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизма. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем", посочи Радев. Новият президент сложи точка и на коментарите по отношение на външната политика, която ще води от "Дондуков" 2. Той се обяви за "ефективно членство на България в Европейския съюз и НАТО, което не трябва да се поставя под въпрос". "Членството ни в двата съюза е стратегически избор", каза Румен Радев. "Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове", посочи генералът. Той призна, че "има очевидна криза между ЕС, НАТО, от една страна, и Русия от друга". 
В първата си реч новият президент направи пълен преглед на обществено-политическия живот, но така и не зае позиция къде според него е мястото на България в трудното международно положение, в което се намираме, коментираха депутати. Те подчертаха, че Радев изобщо не посочи какви са предизвикателствата пред страната ни и как той смята България да се справи с тях. По отношение на проблем -1 мигрантската криза той просто отчете, че са нужни мерки за укрепване на границата, за пресичане на нелегалния трафик на хора и за ограничаване на броя на нелегалните мигранти.
"Като президент нямам амбицията да превишавам своите конституционни правомощия, но и няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване", заяви новият президент. И се зарече, че "ще бъде президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос" и "ще отстоява надпартийността на институцията, ще се противопоставя решително на опитите за разделение и поляризация на обществото ни". 
"Вярвам, че да си българин не е участ, да си българин е чест", каза в края на речта си. И формулира българската мечта: "Убеден съм, че с таланта на нацията, с ясна визия, с разумни реформи и с общи усилия ще изградим по-справедливо общество и ще превърнем България в модерна, динамична, благоденстваща държава, в която свободни и достойни граждани сбъдват мечтите си".
Ванина Недкова 
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-01-20&article=273613