КАЛЕЙДОСКОП

От Чикаго. Внасят промени в Изборния кодекс

24 ноември 2016

 

Омбудсманът Мая Манолова, сценаристите в „Шоуто на Слави“ – Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, както и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов ще внесат утре в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс
В мотивите към законопроекта се посочва, че едва 12 027 гласа не са достигнали, за да стане общонародното допитване задължително за Народното събрание. Предвид масовото участие на гражданите и подкрепата им за въпросите обаче резултатите са „морално и политически задължителни за народните представители“.
Вносителите изтъкват още един факт, който според тях определя „задължителността на решенията на референдума“. Ако хипотетично бъде прието, че законовият праг от 3 500 585 гласа е бил надхвърлен, за да бъде въведено всяко решение със силата на закон, са щели да бъдат нужни 1 750 293 гласа „за“.
От резултатите на проведения на 6 ноември референдум обаче е видно, че първият въпрос е получил 759 571 гласа повече, вторият – 408 636 гласа повече, а третият – 766 498 гласа повече „за“. Това според вносителите по „безспорен начин показва каква е волята на българския народ“.
„Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната. С тази система се цели партиите и инициативните комитети да издигат за кандидати за народни представители личности с доказани качества, които могат да спечелят мажоритарно състезание и да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели,“ смята Манолова.
Омбудсманът посочва, че предвид мажоритарността на вота и за да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответния изборен район (чл. 243).
Българите в чужбина ще могат да гласуват в обособените изборни райони извън страната, без да влияят на вота в страната.
Пълният текст на законопроекта ще бъде качен на сайта на омбудсмана в 10:30 ч на 21 ноември, когато ще бъде входиран в НС от Манолова.
И ГЕРБ, и БСП вече обявиха, че ще подкрепят референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Заявките на двете партии дойдоха, ден след като Слави Трифонов обвини Централната избирателна комисия (ЦИК) в манипулация на резултатите от допитването с цел то да не премине прага на задължителност.
Източник: Ureport.bg
http://www.eurochicago.com/2016/11/promeni-v-izborniya-kodeks-2/
снимка: Мая Манолова