КАЛЕЙДОСКОП

Българският фолклор в Барселона

26 април 2016

 

 
Фолклорна формация „Гергьовден”- Барселона – огнище на българщината
 
Танцът е извор на положителна енергия, гони умората и е сила на духа. Българските народни танци са съвкупност от видове и стилове стъпки, колоритни багри и шевици и не на последно място – предават усещане за съвършенство.
 
От древни времена, та до наши дни, народните танци съпътстват живота на българина, а най- хубаво е, че в днешното забързано ежедневие все повече млади хора обръщат поглед към тях. И за да не бъда голословна ще подкрепя думите си с факти: от няколко години към Българското училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Барселона съществува група за народни танци - Фолклорна формация  „Гергьовден“.
 
Под вещото ръководство на хореографа Венцислав Ангелов всяка събота в училището се събират млади ентусиасти, любители на българския фолклор. Идват хора  с различни професии, с различни съдби, но с една и съща мотивация – да се разтоварят, да се срещнат с приятели, да се заредят с положителни емоции! А най-голямата награда за тях са аплодисментите на публиката, пред която се представят.
 
На всички училищни тържества ученици, родители и педагози, всички ние се наслаждаваме на красивите изпълнения, предложени от танцьорите.
 
Изявите на нашите танцьори не приключват с училищните тържества. През месец март в български празник, организиран от Българо-каталунската асоциация „Свети Георги“ наши гости бяха популярните актьори Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров. Участва и ФФ „Гергьовден”. Формацията създаде допълнителен колорит и настроение.
 
„Гергьовден” беше гост и на празника на асоциацията на сънародниците  в Йорет де Мар. Кулминацията на мартенските тържества беше концертът „Нося България в сърцето си“, организиран от Асоциацията на българите в Палма де Майорка. Състоя се голям празник на красотата  българска – с музика и танц, осъществиха се нови приятелства.
 
…Идва май. Предстоят важни събития, свързани с българския празничен календар, на които отново ще видим на сцена фолклорната формация „Гергьовден”: най-напред тя ще участва в традиционния Събор на българския фолклор във Валенсия, посветен на празника Гергьовден и организиран от Асоциация „Бялата лястовица” – Валенсия.
 
Стоянка Колева, училищен ръководител, българско училище „Св.Св.Кирил и Методий", Барселона