КАЛЕЙДОСКОП

Български фолклор в Брюксел

26 април 2016

 

Еврокомисар Кристалина Георгиева поведе българското хоро в Брюксел
 
За четвърта поредна година на брюкселския "Гранд плас" се изви българско хоро. Инициативата е на зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, която подчерта, че след атентатите в Брюксел през март хорото показва как можем да бъдем обединени, хванати ръка за ръка.

Стотици ентусиасти се хванаха на българско хоро в сърцето на Брюксел. За четвърта поредна година заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева поведе Голямото хоро. Проявата се организира по нейна инициатива в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк!
 
„Целта е да се покаже културата и красотата на България”, обясни Кристалина Георгиева. Тя подчерта необходимостта от подобни инициативи именно в тези времена.

Голямото хоро се осъществява и с подкрепата на Министерството на културата на Република България и на Представителството на Европейската комисия в Белгия.
 
Събитието беше открито от специални гости - Ансамбъл "Разложки мераци". Освен българите, пременени в традиционни носии, и тази година хоро играха и почитатели на танците от други европейски държави, сред които Белгия, Австрия, Германия, Великобритания. 
 
http://www.zona-news.com/displaynews/104218