КАЛЕЙДОСКОП

Радиопредаване в Аржентина посветено на 3 март

15 март 2016

 

Специална емисия на интернет радио „Моята България“ за Националния ни празник
 
На 06.03. интернет радио „Моята България“ от Аржентина посвети своята програма „Панорама“ на Деня на Освобождението на България от османско иго. В едночасовото предаване подробно беше разказано за непрестанната борба на нашия народ за освобождение. Последователно беше проследен трудния и изстрадан път, довел в крайна сметка до този светъл ден – 3-ти март, след който България става свободна.
 
Емисията беше предназначена най-вече за наследниците на българи-емигранти от различни поколения, които не говорят езика ни и не са запознати детайлно с нашата история. Посредством вълнуващия и емоционален разказ, придружен от подходяща за целта музика, те имаха възможността да научат за героичните епизоди от величавото ни минало, свързани с Освобождението.
 
Във връзка с Националния ни празник Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ – създател на интернет радио „Моята България“ отправи молба до българското посолство в Буенос Айрес, като официален представител на Република България в Република Аржентина, да коментира тази дата, така важна за нас – българите. От името на посолството, интервю, което беше включено в специалната емисия „Панорама“, даде г-н Стоян Михайлов, втори секретар, завеждащ Консулската служба към мисията.
 
Г-н Михайлов изтъкна значението на 3-ти март 1878 год. за всеки от съотечествениците поради факта, че след тази дата България отново се появява като държава на картата на света и за нея се отваря нов път на историческо развитие. Обясни основанието за самочувствие на нашия народ на този ден, заради неговия принос за извоюваната победа. Подчерта ролята на общите усилия на всички сънародници за Освобождението. Накрая на разговора г-н Михайлов изрази удовлетворение от това, че българите в Аржентина празнуват обединени Националния празник на България.
 
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” – Буенос Айрес.