КАЛЕЙДОСКОП

Коледен концерт и Дядо Коледа във Валенсия

14 януари 2016

 

 
На 19 декември децата  заприиждаха рано сутрин към училището и изпълниха двора с глъч и радостно очакване. По традиция Дядо Коледа пристигна и тази година, за да дари умните и работливи ученици с подаръци. Той имаше и помощници, за да не пропусне никого, а децата очакваха с трепет и вълнение да докоснат дрехата му, да поседнат на коленете му, за да си направят снимка за спомен и да си получат подаръка. Основателят на асоциация „Прогрес“ и на училище „Васил Левски“, г-жа Рени М ладенова, също бе намерила време, за да сподели радостта на децата в тези незабравими срещи.
 
В едни класове звучаха коледни песни, в други – се виха весели хора. Някои от учениците добрият старец намери в класните стаи, други той откри в двора на училището, заети с последни приготовления за предстоящия голям концерт... Във всеки клас срещите с Дядо Коледа носеха много радост, усмивки, сърдечност, много настроение. След тези щастливи срещи изпратихме неуморният Дядо Коледа в дългия му път, за да радва и другите деца по земята със своите дарове.
 
Вечерта от 18.30 в голямата зала на „Paseo de la Pehina” N 42 започна и Коледният концерт, с който не само изпратихме старата година, но и за пореден път показахме на присъстващите в залата роднини, приятели и гости колко нови неща са научили децата. Представител на Генералното консулство на Република България във Валенсия бе г-н Енчо Ивчев със семейството си. Малките артисти, певци и танцьори представяха своите умения и таланти. Умиление предизвика появата на сцената на най-малките – децата от предучилищните групи, които бяха с пъстри и красиви национални носии...
 
Децата танцуваха и пяха коледни песни. После се представиха по-големите, първокласниците, които разказаха за Рождеството на Спасителя. Момчетата и момичетата от втори и трети клас включиха в драматизация народните песни „Седнало е Джоре“, „Рече мама да ме жени“ и „Хвърляло Ленче ябълка“. Малките изпълнители дадоха всичко от себе си, за да забавляват публиката. Последваха изпълнения на песента “Бяла Роза“ в съпровод на йоника от седемгодишния Патрик Павлов, „Зимна ваканция“ по текст на незабравимата Петя Дубарова, „На пързалката“ от Елисавета Багряна, хумористичната песен „Чуй ме, Дилмано“, „Буфо бабите“ от шести клас и много, много други.
 
С много настроение различни танци изпълниха и танцовите състави към асоциацията. Коледният концерт е, освен всичко друго, и мястото, на което се събират българи на различна възраст от Валенсия и региона, за да се насладят на нашите родни песни и танци, на богатия ни фолклор и традиции.
 
За празничното настроение на всички допринесоха звучащите мелодични и хубави български коледни песни, които ни изпратиха музикалните редактори на радио „Татковина“…Благодарим от сърце за неоценимата помощ!
 
Зимната ваканция за учениците в Испания завършва винаги на 6 януари, когато царете от Изток – Мелчор, Гаспар и Балтасар раздават подаръци на децата. Денят е предхождан от голямо шествие из улиците на града, което започва коло 17 часа на 5 януари – тримата царе и техните помощници минават, величествено седнали в огромни коли - кароси, пълни с бонбони, дребни играчки и домакински съдове, които разхвърлят над събралото се множество. После се установяват на определени места и децата минават, за да се снимат с тях и да получат подаръци. На всички желаещи се раздава топъл шоколад и сладкиши, наречени фартонс. Този празник води началото си от времето на раждането на Спасителя, когато тримата царе се явили пред Младенеца със своите дарове – единият носел върбова клонка, вторият – палмова клонка, а третият – елхичка, и тъй като малкият Иисус протегнал ръчица към елхичката, сега украсяваме коледни елхи, а на Великден ние донасяме от храма върбови клонки, а католиците украсяват терасите на жилищата си с палмови клонки.
 
Желаем на всички българи крепко здраве, щастие и успехи във всичките им начинания.
 
Първо Българско Неделно Училище "Васил Левски",ВаленсияАсоциация "Прогрес" Преподавател: Татяна Йолова