КАЛЕЙДОСКОП

Коледни и новогодишни тържества в Украйна

12 януари 2016

 

Коледни и Новогодишни тържества в Българския културно-просветен център «Аз Буки Веди» към Конгреса на българите в Украйна
 
                                                       …Зън-зън, зън-зън, зън-зън,
                                                            Кой е вън? Кой е вън?
                                                            Кой ще дойде в този час,
                                                             тук пристига Дядо Мраз…
И ето – звънят коледните звънчета, чува се Виелица заедно със зимата мете с вълшебната метла безбройното количество на посланниците си – нежни леки снежинки…Това са учениците на българския културно-просветен център «Аз Буки Веди» посрещат Новата година и Коледа. И нека през прозореца времето съвсем не прилича на зимно, в нашите стаи и празничната зала цари истинска зимна рапсодия! Днес посрещаме Новата година!
Още от ранноисторически времена народите по цял свят са чествали началото на новата година. В древния Рим календарът на Цезар определил 1 януари за начало на годината . И днес за всички християнски народи Нова година започва тогава. А на 19 декември – на този символичен и светъл ден на свети Никола Чудотворец – учениците на българското училище «Аз Буки Веди» проведоха редица концертни програми, посветени на Новата година и Коледа. Всичките ученици бяха задействани в програмата, и всеки един от тях показа на уважаемите гости своите таланти и умения!
Символът на Новата година са снежинките! Нежни, тихи, чудесни провозвестници на снежната зима и на богата реколта. Снежинките от «Аз Буки Веди» бяха много красиви и вълшебни!
Новата година – винаги е приказка. И нашето училище е пълно с приказни герои, на всяка стъпка ви посрещат щастливи очички и вълшебни думи. На празника са дошли и приказните герои – Елфът, Феята, Кралят и Снежната Кралица. Имаше и познаваеми книжовни герои – бравите мускетари от Франция и грациозната Кармен от Испания! А смешният и весел клоун с приятеля си – Мишко – подариха на дечицата усмивки и весел смях!
Новогодишният колорит на празника и символика представиха Мразко и Малката Снежанка, Новата Година и Коледното Ангелче и, разбира се, истинският Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка! Много се радваха децата на вълшебните подаръци, с които ги дари Дядо Мраз.
Големите ученици поканиха в своя сценарий Дядо Коледа, който поздрави присъстващите в залата с вълшебството и магията на празника. Учениците разказаха за традиционните коледни особености, спомниха си, че на Бъдни вечер в огнището се слага дебел дънер - бъдник, който се намазва с миро и гори цяла нощ: колкото повече искри хвърчат от дънера, толкова по- плодородна ще е годината. На трапезата слагат само това, което е родила земята - фасул, пълнени чушки и сарми, тиквеник и зелник, питка с паричка, ошав, орехи, плодове и червено вино.
И най-запалените гости – коледарите, които ходят от къща на къща и пеят песни за здраве и берекет – напълниха празника с истинска новогодишна и коледна атмосфера....Чува се виелица, ситни се ронят снежинки, покрива ни бял, пухкав снежец, зимата ни прегръща, отвежда ни в своите простори… Всъщност, няма разлика какво е времето навън – в «Аз Буки Веди» е истински празник, истинска Нова година!
Честита Нова година!
Да бъде гласовита като птица!
По медоносна да е от пчела!
Да люшне всеки клас като жълтица,
на корен да даде крила.
Да разтвори Земята ви като книга
та нероденото да се роди.
На всеки двор и пред всяка къща
дървото на мира да засади!