КАЛЕЙДОСКОП

Ден на Тараклийския университет в Молдова

09 октомври 2015

 

 
На 01.10.2015 г.  беше отбелязан Денят на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак” в гр. Тараклия, Молдова и официално беше открита учебната година в университета. В приветственото слово на и.д. ректора на университета г-жа Мария Паслар бяха изтъкнати амбициите на ръководството на учебното заведение за постигане на акредитация в интерес на по-нататъшното му развитие и утвърждаване и беше подчертан приноса на Република България в лицето на МОН и българското посолство.
 
Мероприятието се проведе с участието на ръководството на университета, представители на новосъздадения Стратегически съвет за развитие към учебното заведение, преподаватели и студенти. Гости на мероприятието бяха заместник-председателят на района г-н Павел Тарлев, кметът на гр. Тараклия г-н Сергей Филипов, председателят на Научното дружество на българистите и първи ректор на университета проф. Николай Червенков и др.
 
От страна на посолството гости на тържеството бяха г-н Валери Николов, съветник по въпросите на образованието, културата и печата и консулът г-н Боян Йорданов. Г-н Валери Николов прочете поздравителен адрес от името на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Молдова г-н Петър Вълов, в което беше подчертано, че в началото на второто десетилетие от основаването си, Тараклийският държавен университет е изправен пред предизвикателството да оцелее и да се развива при новите условия, за което са необходими мобилизиране както на усилията на ръководството и педагогическия състав на университета, така и на усилията на цялата българска общност и нейния духовен и интелектуален елит.
 
Относно приноса на България, беше отбелязан подписаният на 25.09 т.г. договор с Представителството на ООН в Молдова, за реализацията на проектите за водоснабдяване на Тараклия и ремонт на покрива на общежитието на университета и предоставените за целта българска финансова помощ от 275 хил.евров рамките на Програмата „Помощ за развитие” на Министерството на външните работи на България.
 
По повод празника, студентите изнесоха тържествена музикална програма.
 
Информацията е изпратена от посолството на Република България в Кишинев, Молдова