КАЛЕЙДОСКОП

Президентът Плевнелиев и министър Митов се срещнаха с българи в Ню Йорк

09 октомври 2015

 

 
 
Президентът Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов се срещнаха вчера с представители на българската общност в Ню Йорк. В срещата, организирана от посланик Елена Поптодорова в сградата на българското генерално консулство в Ню Йорк, участва и зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, както и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На срещата присъства и българската футболна легенда Христо Стоичков.
 
Плевнелиев, Митов, Георгиева и Бъчварова са от 24 септември в САЩ за участие в 70-тата сесия на Общото събрание на ООН. В рамките на това работно посещение, те се срещнаха и с представители на българската общност в Ню Йорк.
 
Както вече съобщихме министър Митов ще се срещне и с представители на българските общности и в Чикаго и в Бостън. Срещата в Чикаго е предвидена за 1 октомври в залата на срещи в Парк дистрикт Норидж.
 
„Решението на бежанската криза е в общоевропейско решение“ - каза пред българите в Ню Йорк президентът Плевнелиев. Той призова българите в САЩ да бъдат активни и да гласуват на референдума, защото това е възможността за български глас навсякъде по света...“Много българи са доказани професионалисти и мениджъри в сферата на информационните и комуникационни технологии, и различни индустрии с висока добавена стойност в САЩ.
 
"Разчитаме както на вашата експертиза, така и на подкрепата ви за бързото развитие на тези сектори и у нас” – каза още Плевнелиев. Над 250 000 българи живеят в САЩ и тази голяма общност, по неговите думи, е естествен мост между двете държави, която разполага със силни възможности да задълбочи двустранните отношения.
 
Участници в срещата българи поискаха от Росен Плевнелиев летище „Враждебна“ в София да се прекръсти на „Левски“
 
„Всички трябва да чуват за България! Радва ни, че напоследък сме забелязвани все по – често! И както каза президентът – България има много поводи за гордост, но един от най-важните сте вие! Благодаря на българската общност в Ню Йорк за вдъхновяващата среща!“ –Това пък е написал след тази среща на страницата си във Фейсбук министър Митов, откъдето са и снимките. 
 
Информация:
Еврочикаго